Vezérlés hiba jelei

Megosztás

A vezérműszíj a motor része, és a vezérműtengelyeket tartja mozgásban. A vezérlés hiba jelei lehetnek a gyenge, erőtlen motor, ha egyáltalán nem forog a motor, egy esetleges olajszivárgás a motor környékén.

A vezérműszíj feladata

Járműve vezérműszíja vagy vezérműlánca az autó szerves része. Szinkronban forgatja a motorja vezérműtengelyét, hogy biztosítsa, hogy minden egyes henger a megfelelő időben gyújtson. Néha ezt a feladatot helyette fogaskerékrendszer végzi. A forgattyústengely forgásának szinkronizálási rendszerére van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a motor szelepei a megfelelő időben nyíljanak és zárjanak.

A jármű vezérműszíja a motor elején a vezérműszíjfedél alatt található. Ennek az alkatrésznek a szerkezete kiváló minőségű gumiból áll, amely belülről nejlonnal erősített zsinórokkal van összefonva, hogy segítsen meghosszabbítani az élettartamát. A vezérműszíj nagy erőknek van kitéve az autó motorjában, és időről időre cserére szorul. Motorja nem fog tudni működni tökéletesen működő vezérműszíj nélkül.

Nem minden jármű rendelkezik vezérműszíjjal. A vezérműszíjak a kisebb hengerűrtartalmú motorokkal rendelkező autókban népszerűek. A gyártók nagy lökettérfogatú motoroknál vezérműszíj helyett vezérműláncot választanak. A vezérműlánc-rendszer a futószíjat fémlánccal helyettesíti. Jellemző volt hogy a vezérműlánc élettartama sokkal hosszabb, mint a vezérműszíjé, sőt egyesek arról is ismertek, hogy a jármű teljes élettartamáig kitartottak. Manapság sajnos ez már nem minden esetben igaz, sok típusnál idő előtt hamar megnyúlnak, elhasználódnak.

elhasználódott vezérműszíj

Az Ön járművétől függően a gyártónak van egy előre meghatározott ajánlása arra vonatkozóan, hogy mikor kell kicserélni a vezérműszíjat. Ha nem biztos benne, nézze meg a járműve kézikönyvét, vagy keressen meg minket, hogy ellenőrizzük ezt az információt.

A hibás vezérműszíj tünetei

Ha a járművében nem tökéletesen működőképes vagy hibás a vezérműszíj, annak gyakran vannak bizonyos tünetei. Ha az alábbi jelek közül egyet vagy többet tapasztal, fontos, hogy egy megbízható autószerelővel ellenőriztesse, és ha szükséges, cseréltesse ki az ékszíjat.

Teljesítményhiány és motorhiba

Amikor a motor gyújtása nem megfelelő, általában a szelepek időzítésével is probléma van. Az elhasználódott, megnyúlt vezérműszíj befolyásolja a motor gyújtását, mivel az a forgattyústengelyt meghajtó tárcsákhoz van rögzítve.

gyújtáshiba

Előfordul, hogy a szíj megnyúlik, ami miatt a szelepek a kelleténél korábban nyitnak és zárnak. Ennek eredménye a gyújtáshiba. Ha figyelmen kívül hagyja, ez akár katasztrofális motorkárosodáshoz is vezethet.

Nem forog a motor

Abban az esetben, ha a vezérműszíj belülről elszakad, a motor vagy nem tud forogni, vagy a kompresszió hiány miatt túl gyorsan forog. Abban a pillanatban, ahogy elfordítja a kulcsot, hallani fogja, hogy az indító bekapcsol, de mivel a vezérműszíj az, ami a forgattyús- és a vezérműtengelyt összekapcsolja, a motor nem fog tudni megfordulni, összeakad.

Ekkor a legcélszerűbb lenne, ha hívna egy profi szerelőt. Abban az esetben, ha a probléma elszakadt vezérműszíj miatt van, nagy az esélye, hogy ez más alkatrész károsodását is eredményezi – a legtöbb esetben a károsodás súlyos, és költséges javítást igényel.

Olajszivárgás a motor elején

A vezérműszíj/lánc esetleges kopásának másik jele a szivárgó motorolaj a vezérműszíj fedeléből. A vezérműszíjfedelet egy sor csavar tartja a helyén, amelyek idővel meglazulnak. Az olaj szivárgását okozza az is, ha a motor vezérműszíjfedél és a motorblokk közötti tömítés elhasználódik, anyaga öregszik, ha nem zár tökéletesen vagy helytelenül van beszerelve. A járműve vezérműfedeléből szivárgó olaj túlmelegedést, valamint a vezérműszíj/lánc idő előtti kopását eredményezi.

Olajszivárgás a motor elején

Mit tegyek, ha a vezérlés hiba jeleit tapasztalom?

Ha bármilyen rendellenes hangot hall a vezérlés felől ne halogassa a vizsgálatot minél előbb meg kell állapítani a hiba okát, legyen az nyikorgó, súrlódó hang vagy akár olaj szivárgás, csak úgy kerülheti el a költséges motor sérülést ha időben felderíti a hiba okát.

Szakmai tudás vagy tapasztalat nélkül nagyon nehéz diagnosztizálni a vezérműszíj problémákat. Ezért fontos, hogy ellenőrizze a gyártó kézikönyvét a csereintervallum meghatározásához, vagy cseréltesse ki járműve vezérműszíját egy tanúsított vagy szakképzett szerelővel.

Szólj hozzá!

error: Content is protected !!