Túltöltött motorolaj leszívása, jelei, problémák

Megosztás

A motorolaj túltöltése majdnem ugyanolyan veszélyes lehet a motor egészségére, mint szárazon haladni az úton, ilyenkor mégis fontos a túltöltött motorolaj leszívása. Ritkán hallani erről a szokatlan helyzetről, és bár az olaj létfontosságú a jármű optimális működéséhez, a túl sok kenőanyag valóban ellentétes hatással van a rendszerre, amelynek célja az alkatrészek biztonságos működésének lehetővé tétele.

Olajszint maximum felett – a túltöltött motorolaj jelei

Konkrét útmutatásokat a gépkocsi olajszint-ellenőrző pálcájának ellenőrzéséről a saját kézikönyvében talál. Lehetnek más jelzések is, amelyek arra utalnak, hogy motorolaj túltöltési problémája van, beleértve a kék kipufogógáz-füstöt, az égő szagot, az olajszivárgást vagy az olajnyomásmérő által mutatott magas értéket.

túltöltött motorolaj jelei

Túl sok olajat öntöttem a motorba, mit tegyek?

Ha arra gyanakszik, hogy a motorban túl magas az olajszint, állítsa le a motort, és ne próbáljon meg sehova vezetni. Ha biztonságos helyen tartózkodik, kétféle módon ürítheti ki a motorból a kenőanyagot.

  1. Az első módszer az, hogy szívóerővel hozzuk fel az olajat a forgattyúsházból, akár a töltőkupak belépési pontjánál, akár az olajszintmérő pálcánál.
  2. Azt is megteheti, hogy járművét bevontatja a műhelyünkbe, ahol az összes kenőanyagot leeresztjük. Ha házilag ereszti le az olajat egy aknában, ne feledje, hogy ha túl van töltve, akkor előfordulhat, hogy több olajat fog leereszteni, mint amennyit az edénye képes lenne befogadni anélkül, hogy kifolyna az olajgyűjtő edényből.

Az a tény, hogy a túl sok vagy a kevés motorolaj károsíthatja a jármű motorját, azt jelzi, hogy mennyire fontos rendszeresen ellenőrizni a jármű olajpálcáját. Ez egy olyan megelőző intézkedés, amely jelentősen megnövelheti autójának élettartamát.

túltöltött motorolaj leszívása

Motorolaj szint emelkedés

Az emelkedő olajszint oka lehet pl. a regenerálásból adódó gázolaj-motorolaj keveredés, ami növelheti az olajszintet. Fontos viszont megjegyeznünk, hogy a pontos leolvasáshoz az olajszintet mindig hideg motornál érdemes ellenőrizni. Az üzemi hőfokra melegedett motorolaj szintje magasabb értéket mutathat a nívópálcán. Arra is ügyeljen, hogy ne lejtős úton ellenőrizze az olajszintet, hanem sík területen, mert ez is meghamisíthatja a jelzést.

További potenciális probléma lehet a hűtőközeg tömítésének tönkremenetele, ami által hűtőfolyadék juthat az olajteknőbeEllenőrizze a hűtőfolyadék szintjét is a tartályban, hogy megbizonyosodjon arról, hogy annak fogyása nincs-e összefüggésben az olajszint emelkedéssel.

Ha nem akar találgatni az okokat illetően, és magas olajszintre gyanakszik, akkor jöjjön be hozzánk, és átnézzük autóját az olajszint szempontjából.

Miért baj a túl magas olajszint?

motorolaj túltöltése megnövelheti az olajszintet a serpenyőben egészen addig a pontig, ahol a főtengely jelentős érintkezésbe lép a tartállyal. Mivel olyan gyorsan mozog, hogy az olajat folyadékból habbá alakítja, a szivattyú már nem képes eljuttatni az alkatrészekhez a motorolajat ebben az állagban. Ekkor a motorban olyan mértékben hiányozhat a kenőanyag, hogy gyakran súlyos alkatrész-károsodás lesz a végeredmény.

Egy vékony olajréteg borítja a motor összes belső mozgó részét, amely lehetővé teszi alkatrészeinek rendkívül nagy sebességgel történő forgását, megtéve akár több ezer kilométert anélkül, hogy aggódni kellene az alkatrészek károsodása miatt. Ahelyett, hogy még nagyobb védelmet nyújtana, a motorolaj túltöltésének éppen ellenkező hatása van annak köszönhetően, hogy ez a kenőanyag kering a motor forgattyúházában.

A legtöbb járműben a motor dugattyúit hajtó főtengely közvetlenül az olajteknő alja fölött helyezkedik el. A kenőanyag áramoltatását az egész motorban egy szivattyú végzi, amely nyomás alatt dolgozik, így a legfontosabb területeket ellátja kenéssel.

Gyakori kérdések

Elég a felesleges motorolaj?

Előfordulhat, hogy a motorolaj kiszivárog a motor külső oldalára. Ez nagy mennyiségben nem elfogadható, kis mennyiségben ott lehet néhány napig, de végül el kell tűnnie. Ha korrigálta az olajszintet, a motorra tapadt felesleges olaj csak úgy ég el magától, ha naponta használja az autót. Nincs megteendő távolságra vonatkozó előírás, csak minél többet használja az autót.

Túl sok olaj okozhat ingadozó alapjáratot?

Igen, a túltöltött motorolaj fokozott habzáshoz és alacsonyabb olajnyomáshoz vezethet, de nem szabad, hogy a motor alapjáraton leálljon.

Túl sok olaj okozhat kopogást?

Valószínűleg nem, de bármennyi olaj jut a hengerbe, ott kopogási problémákat okozhat. Tartsa az olajszintet megfelelő szinten. Ezenkívül a sok olaj túl nagy nyomást gyakorolhat az olajtömítésekre és a tömítések szivárgását okozhatja. Ne töltse túl az olajat.

Szólj hozzá!