8 dolog, amitől reggelre lemerül az akkumulátor

Megosztás

Számos oka lehet annak, hogy reggelre lemerül az akkumulátor: például régi az akkumulátor, meghibásodott a generátor, emberi hiba és egyéb okok miatt is folyamatosan lemerülhet éjjel.

Fél, hogy elkésik a munkából, reggel rohan az autójához, de az autó nem indul be. A fényszórók halványan világítanak, a motor pedig egyszerűen nem hajlandó beindulni. Rájön, hogy az akkumulátor lemerült. Hogy történhetett ez?

reggelre lemerül az akkumulátor

Az autó akkumulátora a legfontosabb berendezés a jármű beindításához. Áram szükséges a gyújtógyertyák működéséhez, miközben más rendszerek is energiát igényelnek. Ide tartoznak a világítás, a rádió, a légkondicionáló és még sok minden más. Kezd lemerülni az autó akkumulátora, ha az autó nehezen indul, pislákol a világítás vagy bizonytalanul működik a riasztó.

Autója akkumulátora 8 jellemző okból kezdhet lemerülni.

1. Emberi hiba

Valószínűleg Ön is elkövette már életében, hogy fáradtan és nem igazán gondolkodva jött haza a munkából, és égve hagyta a fényszórókat, vagy nem zárta le teljesen a csomagtartót, esetleg égve hagyott néhány belső lámpát. Egy éjszaka alatt le tud merülni az akkumulátor, és másnap reggel az autó nem indul. Sok új autó figyelmeztet, ha bekapcsolva hagyta a világítást, de más alkatrészekre nem biztos, hogy van figyelmeztetés.

2. Autó szivárgó árama

Az ilyen jellegű lemerülés annak köszönhető, hogy a járművében lévő alkatrészek a gyújtás lekapcsolása után is tovább működnek. Némi parazita merülés normális – az akkumulátor elegendő energiát szolgáltat ahhoz, hogy olyan dolgok, mint az óra, a rádió előbeállításai és a biztonsági riasztó mindig működőképesek maradjanak. Ha azonban elektromos probléma merül fel – például hibás kábelezés, rossz beszerelés és hibás biztosítékok, relék az áram szivárgásából adódó merülés meghaladhatja a normális értéket, és lemerítheti az akkumulátort.

3. Hibás töltés

Ha a töltés nem működik jól, az autó akkumulátora akár menet közben is le tud merülni. Sok autó a világítást, a rádiót és más elektromos rendszereket is a generátorról táplál, ami töltési problémák esetén tovább merítheti az akkumulátort. Előfordulhat, hogy a generátor szíjai meglazultak vagy elhasználódtak, és emiatt nem működik megfelelően.

4. Hibás autó generátor

Az autó generátora tölti fel az akkumulátort, és energiával lát el bizonyos elektromos rendszereket, például a világítást, a rádiót, a légkondicionálót és az automata ablakemelőket. Ha a generátorban lévő dióda meghibásodik, az akkumulátor lemerülhet. A hibás dióda miatt az áramkör akkor is töltődhet, ha a motor le van állítva, és reggelre egy nem induló autóval találja magát szemben.

Hibás autó generátor

5. Szélsőséges hőmérséklet

Akár extrém meleg (40 Celsius fok felett), akár hideg (mínusz 5 fok alatt), a hőmérséklet ólom-szulfát kristályok kialakulását okozhatja. Ha az autó túl sokáig marad ilyen körülmények között, a szulfátfelhalmozódás károsíthatja az akkumulátor hosszú távú élettartamát. Az akkumulátor töltése is hosszú időbe telhet ilyen környezetben, különösen, ha csak kis távolságokat tesz meg az autóval.

6. Túl rövid utak

Az akkumulátor idő előtt elhasználódhat, ha túl rövid utakat tesz meg. Az akkumulátor az autó indításakor adja le a legtöbb energiát. Ha leállítja a járművét, mielőtt a generátornak lehetősége lenne feltöltődni, az megmagyarázhatja, hogy miért merül le folyamatosan az akkumulátor, vagy miért tűnik úgy, hogy nem sokáig bírja.

7. Korrodált vagy laza akkumulátor kábel

A töltőrendszer nem tudja menet közben feltölteni az akkumulátort, ha az akkumulátor csatlakozói vagy kábelsarui korrodálódtak. Ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e rajtuk szennyeződések vagy a korrózió jelei, és meg kell őket tisztítani. A laza akkumulátorkábelek a motor indítását is megnehezítik, mivel nem tudják hatékonyan továbbítani az elektromos áramot.

Korrodált vagy laza akkumulátor kábel

8. Régi akkumulátor

Ha az akkumulátor régi vagy gyenge, nem fogja tudni tartani a teljes töltést. Ha autója következetesen nem indul, lehetséges, hogy az akkumulátor elhasználódott. Az autó akkumulátorát általában 3-4 évente érdemes kicserélni. Ha öreg, vagy rosszul karbantartott, az akkumulátor rendszeresen lemerülhet.

Mi a teendő a folyamatosan lemerülő akkumulátorral?

Ha az akkumulátor nem tartja a töltést, az bosszantó, és néha nehéz lehet rájönni, mi okozza a problémát. Feltételezve, hogy az akkumulátor lemerülésének oka nem emberi hiba, szüksége lesz egy szakképzett szerelő segítségére, aki diagnosztizálni tudja autója elektromos problémáit, és meg tudja állapítani, hogy mi az oka, hogy reggelre lemerül az akkumulátor, vagy ese5tleg megállapítja, hogy valami teljesen más probléma van az elektromos rendszerben.

Ha szeretné, egyeztessen velünk időpontot, és hozza be autóját a szervizünkbe egy átvizsgálásra!

Szólj hozzá!