Önindító hiba jelei

Megosztás

Az önindító hiba jelei általában különféle hangok a motortérből. Cikkünkben ezeket és az önindító elemeinek lehetséges meghibásodásait (pl. Bendix, szénkefe, behúzótekercs, szabadonfutó) ismertetjük részletesen.

Bár az autó indítása olyan egyszerűnek tűnik, hogy csak elforgatjuk a slusszkulcsot, de a tényleges folyamat sokkal bonyolultabb. Az autó beindításakor sok alkatrész összehangolt munkája szükséges az autó sikeres beindításához.

Az indítórendszer egyik legösszetettebb eleme maga az önindító, de a beinduláshoz egy időben szükség van a generátor, az akkumulátor és a gyújtás egyéb alkatrészeire is. A kulcs elfordításakor villamos energiát kapcsolunk az önindítóra, ami működésbe hozza, majd megpörgeti a lendkereket, ez pedig mozgásba hozza a dugattyúkat.

Az önindító meghibásodásának 4 jele

Igaz, hogy sok probléma hiúsíthatja meg az autó beindítását, de sokszor be lehet határolni a problémát, és a tünetek alapján diagnosztizálható a probléma. Az alábbi problémák esetén valószínűleg ki kell cserélni az önindítót.

Zümmögő hang

Ha a motor nem forog, hanem a kulcs elfordításakor következetes zümmögés hallható, ez általában azt jelenti, hogy áram alatt van az önindító, de az önindító nem működik. Ez gyakran azt jelenti, hogy az indító nem kap elég áramot ahhoz, hogy megfelelően el tudja látni a feladatát. Ennek oka sokszor a rosszul feltöltött akkumulátor vagy az indító rendszer elektromos csatlakozásainak korróziója.

Hangos kattanás

Ha hangos kattogást vagy kattogássorozatot hall, amikor megpróbálja beindítani az autót, ez meghibásodott önindítót, vagy akkumulátort, esetleg vezeték problémát jelez. Ez azt jelezheti, hogy ha az önindító megkapja a működéséhez szükséges villamos energiát, de a benne lévő elektromotor azonban nem megfelelően reagál, meghibásodott.

Forgó alkatrész zaja

A fogaskerék az önindító olyan része, amely összekapcsolódik a lendkerékkel. Ha az önindító fogaskereke nem kapcsolódik a lendkerékhez, akkor önmagában forog, és kerregő hangot hallat. Ez gyakran azt jelzi, hogy az indító mágnestekercse (Bendix) meghibásodhatott.

Súrlódó hang

A motor beindításakor bekövetkező súrlódó zajt valószínűleg a nem kapcsolódó indítómotor okozza. Ez azt is jelentheti, hogy kopott vagy hiányzó fogak vannak a lendkeréken vagy a fogaskeréken, ami nem teszi lehetővé az indítómotor és a lendkerék két fogaskerekének szinkron működését a motor forgatásakor.

Ha problémái vannak a jármű beindításával, keressen minket elérhetőségeinken, vagy jöjjön el személyesen a szerelőműhelyünkbe. Autójavító szakembereink rövid idő alatt megtalálják és elhárítják a hibát! Ha Budapest 16. kerületének közelében lakik, a professzionális autójavításhoz hívja barátságos csapatunkat akár ma a +36 30 567 2611 telefonszámon.

önindító hiba jelei

Gyakori kérdések

Felmerül néhány visszatérő kérdés, amelyeket szeretnénk röviden megválaszolni.

Be lehet tolni az autót?

Ha nem működik az önindító, be lehet tolni az autót. Ez a módszer azonban nem alkalmazható automata váltós autóknál.

Nem teker az önindító csak kattog

Ennek oka lehet gyenge akkumulátor, nem megfelelő csatlakozás (pl. laza kábelek), az önindító meghibásodása. Szervizünkben gyorsan kiderítjük a jelenség okát.

Önindító Bendix hiba

A Bendix a lendkerék fogaskoszorúját megforgató fogaskerék, amely az önindító tengelyén található. Előfordul, hogy a Bendix elkopik, és ez is okozhatja, hogy nem indítható be az autó.

Önindító szénkefe hiba

Az önindító szénkefe (bronzkefe) hibája okozhatja-e, hogy nem lehet beindítani a kocsit? A kefe kopása önmagában is okozhat gondot, de a kopásból származó porlerakódás a kefén gátolhatja az önindító elektromos működését.

Önindító behúzótekercs hiba

Az önindító behúzótekercsét mágneskapcsolónak is hívjuk. Amikor elfordítjuk a slusszkulcsot, feszültséget kapcsolunk egy csatlakozóra ami a behúzótekercsen keresztül zárja az indítómotor áramkörét. Ha a behúzás nem valósul meg, az önindító nem működik. Ritkább esetben az állórész vagy a forgórész tekercse is meghibásodhat, itt kontakthiba vagy a kábelek meglazulása jelenthet gondot.

Önindító szabadonfutó hiba

A szabadonfutó-meghajtó fogaskerék szerelvény szétszakadásakor az önindító behúz, de a motor nem mozdul, mert nem kap hajtást. Ennek oka lehet nagy terhelés, a behúzótekercset cserélni kell. Ha elhasználódás, kopás a hiba oka, akkor a Bendixet kell kicserélni. Ekkor teljesen szét kell szedni az indítómotort, hogy hozzáférjünk a Bendixhez.

Hol van az önindító?

Az önindító helye autótípusonként változik. Az alábbi módszerrel lépésről lépésre meg lehet találni az önindítót az autóban: az indítómotor helyének meghatározása.

  1. lépés: nyissa fel a motorháztetőt, és kérjen meg valakit, hogy fordítsa el a gyújtáskulcsot. Figyeljen a kattanó hangra a motortérből, és keressen egy henger alakú alkatrészt, amely a motor közelében van rögzítve. Az önindítót általában két vagy több hatlapú csavar rögzíti. Ha megtalálja ezt az alkatrészt anélkül, hogy túl sokáig kellene keresgélnie, akkor megtalálta az önindítót.
  2. lépés: keresse meg akkumulátor pozitív saruját. Ez az a kivezetés, amelyhez vastag, piros kábel csatlakozik. Az újabb modelleknél műanyag burkolat alatt található.
  3. lépés: kövesse ezt a kábelt, amíg csatlakozik egy kivezetéshez. A kivezetés az önindító része, amely más elektromos rendszerekhez is kapcsolódik, és a nagy henger végén található. A kábel más részek, például a légbeömlő elosztó alatt is futhat, ami miatt ilyen esetben nehezen követhető. Keressen két hengeres alakzatot, az egyik általában nagyobb, mint a másik, és ezek alkotják az önindítót. Az egyik henger a mágnesszelep, a másik pedig maga az önindító motor.

Kapcsolódó témák

Szólj hozzá!