Menet közben rángat az autó – 13 lehetséges ok

Megosztás

Gyakran fordulnak hozzánk az autótulajdonosok olyan problémákkal, hogy menet közben rángat az autó, egyenletes sebességnél rángat az autó, gázzal vagy gázelvételkor rángat az autó, kis fordulaton rángat a motor vagy éppen magas fordulaton rángat a motor.

Ha észreveszi, hogy autója rángat jellemzően gyorsítás közben, akkor ezt nem szabad figyelmen kívül hagynia. A rángatás gyakran annak a jele, hogy az autón más, komolyabb problémák is ki fognak alakulni ha nem orvosolja a hibát.

Piszkos, szennyezett üzemanyag-befecskendezők

A szennyezett üzemanyag-befecskendező szelepek a leggyakoribb okok, amelyek miatt az autó rángatni kezd. A piszkos,eldugult befecskendezőszelep miatt az autó veszít a lendületéből, amikor gyorsít, vagy egyenletes sebességgel próbál haladni. Ez a motor égéskimaradásának eredménye.

Üzemanyagellátási problémák

Előfordulhat olyan elzáródás az üzemanyagellátásban, amely megakadályozza, hogy autója megkapja a gyorsulásához szükséges üzemanyagot. A levegő keveredik az üzemanyaggal, hogy létrehozza a motor működéséhez szükséges keveréket. Érdemes ellenőrizni az üzemanyagszűrőt is.

Elhasználódott gyújtógyertyák

A gyújtógyertyák elhasználódhatnak a hosszú idejű használat közben, és nem képesek elég gyorsan meggyújtani az üzemanyagot. Ez azt eredményezheti, hogy autója nem gyorsul fel olyan mértékben. Szerencsére a gyertya okozta hibák javítása és cseréje nem költséges javítás.

gyújtógyertya hiba jelei

Beszennyeződött levegőszűrő

A levegőszűrő fontos szerepet játszik abban, hogy távol tartsa a port és egyéb szennyezőanyagokat a motorjától. Idővel azonban ezek a szennyező anyagok felhalmozódhatnak, és az autója nem gyorsul fel megfelelően. A levegőszűrőt ki lehet tisztítani vagy ki lehet cserélni az állapotától függően.

Meghibásodott légtömegmérő

Ha nem megfelelően működik a légtömegmérő, az általa a vezérlőegységbe továbbított értékek tévesek is lehetnek, de megeshet az is, hogy az légtömegmérő egyáltalán nem ad jelet a motor felé. Ekkor az “autó nem húz rendesen”, illetve rángatás is jelentkezhet. A legtömegmérő nem javítható, így cserélni kell, ha bebizonyosodik, hogy helytelenül működik vagy nem működik.

Kompresszió hiány

Ha a motor hengereiben valami hiba keletkezik vagy a szelepek megsérültek, beégnek, akkor a motor nem működik megfelelően. Érdemes szerelővel átnézetnie a hengerek állapotát, kompresszióméréssel kizárható a hibák többsége. Ha ezt elmulasztja, gyorsan tönkreteheti a motorját.

Letiltott katalizátorok, részecskeszűrők

Előfordulhat, hogy a katalizátor eltömődött. A katalizátorok bizonyos üzemóra megtétele után elhasználódnak, tönkremennek, de a katalizátoron áthaladó kipufogógáz összetétele nagyban függ a benzin-levegő megfelelő arányától, ha ez hosszú távon hibás, nem megfelelő akkor ez eltömődéshez vezethet. Ez gyakran eredményezi azt, hogy egy autó rángat, amikor megnyomja a gázpedált. Előfordul az is, hogy a szétégett katalizátor darabok eltömítik a kipufogórendszert, és ez az autó megállásához vezet. Ilyen esetben mindenképp szerelőt kell bevonni a javításba.

Sérült üzemanyagvezeték

A benzin vagy gázolaj üzemanyagvezetéken keresztül áramlik a motorba. Ha azonban egy vezeték megsérül, akkor ez nyomásveszteséget okozhat az üzemanyag rendszerben, ami az autó rángatását okozhatja. Szélsőséges esetekben a meghibásodott üzemanyag-vezeték akár ki is gyulladhat. Ellenőrizze az üzemanyagvezetéket, hogy nem lyukadt-e ki.

Sérült gázbowden, vagy vezetékek

Régebbi típusoknál a gázbowden teremt a kapcsolatot a gázpedál és a motor fojtószelepe között. A gázpedál megnyomásával a kábel kinyitja a fojtószelepet, így az autó felgyorsulhat. Ezt manapság elektronika valósítja meg. Ellenőriztesse a gázbowdent, a vezetékeket és a csatlakozókat.

Hibás porlasztó

A karburátor felelős annak ellenőrzéséért, hogy mennyi üzemanyag és levegő keveredik össze, mielőtt az a motorba kerül. Ha a porlasztó megsérült, a helytelen üzemanyag-levegő keverék nemcsak gyorsulás közben rángatja az autót, hanem általában véve is gyenge menetteljesítményt eredményez.

Nedvesség a gyújtáselosztón

Ha kint havas, esős idő van, akkor a gyújtáselosztón felhalmozódó nedvesség is gondot okozhat. Ez jellemzően télen történik, amikor autójával szabad térben parkol. Ezt érdemes elkerülni, autója más okból is hálás, ha zárt, vagy optimális esetben fűtött, temperált hőmérsékletű helyen tárolja.

Hibás gyújtótrafó

A hibás gyújtótrafók a meghibásodások legnagyobb százalékában a ludasok amikor rángatásról van szó. Leginkább alacsony fordulatszámról a 2.-3. fokozatban gyorsításkor jelentkező rángatáskor a trafók nem képesek megfelelően végezni dolgukat. Ha ilyet tapasztal keressen minket a hiba megállapításának és elhárításának érdekében.

Rossz akkumulátor okozhatja-e az autó rángását?

Ha a generátor nem tölti az akkumulátort, és nem biztosít elegendő feszültséget a rendszerbe, akkor ez rángatózást okozhat az autó viselkedésében. Ha nincs elegendő energia a rendszerben, akkor a fedélzeti számítógépnek gondjai lehetnek az erőátviteli rendszer vezérlésekor.

Ha az autó rángat, Budapest 16. kerületi autószerelő műhelyünkben megállapítjuk és megszüntetjük a hiba okát. Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Gyakori problémák, amivel megkeresnek minket autó rángatásával kapcsolatban:

 • 520i gázadásra dadogás
 • 1500 fordulaton rángat a motor
 • Chevrolet spark rángat
 • Padlógáznál megtorpan az autó
 • Menet közben leáll az autó és nem indul
 • Lassításkor leáll az autó
 • Opel Corsa B rángat
 • Ford Mondeo: rángat a motor
 • Hirtelen gázadásra megtorpan az autó
 • Rángat az autó gázadásra
 • Mazda 6 megtorpan
 • Peugeot 307 megtorpan
 • Erőtlen motor
 • Alacsony fordulaton nem húz diesel
 • Tdi gyorsításkor rángat
 • Opel Astra H alacsony fordulaton rángat
 • Hideg motor megtorpan
 • 1.6 HDI rángat
 • Z14xe rángat

Sokféle problémát megoldottunk már, keressen minket bizalommal az autó rángatása kapcsán!

Szólj hozzá!