Meddig kell járatni a motort?

Megosztás

Sok évvel ezelőtt jó ötlet és ajánlott dolog volt egy autót beindítani és néhány percig alapjáraton járatni a motort, mielőtt útnak indulunk az autóval. Ma már sokkal hatékonyabban üzemelnek a motorok. A mai modern motorok esetében általánosságban elmondható, hogy ha a motorját körülbelül 30-60 másodpercig járatja, akkor el is indulhat.

Sem az nem jó, ha padlógázzal azonnal elindulunk, sem az, ha több percig járatjuk a motort alapjáraton.

Mennyi idő alatt melegszik be a dízel

Ha hideg a hűtőfolyadék és az olaj, egy azonnali indulás nagyobb terhelés hatására károsíthatja a motort. Benzines motoroknál a sokáig járatott motorban a hideg hengerbe fecskendezett üzemanyag lemossa az olajat a henger faláról, és a megfelelő kenés hiánya kárt okoz a dugattyúkban és a hengerben a megnövekedett kopás miatt.

Meddig kell járatni a motort nyáron?

Az ajánlott elindulási mód a rövid idejű (pl. 30 másodperc) melegítést követően kis terheléssel, alacsony fordulatszámon való indulás. A melegítés hatására a motorolaj eléri a kenési rendszer távoli pontjait is, mindenhol biztosítja a megfelelő kenést. Minél alacsonyabb viszkozitású a motorolaj az autóban, annál folyósabb az állaga, így annál gyorsabban képes eljutni mindenhová a rendszerben.

A motor téli járatása

Téli hidegben mindig több időre van szükség, hogy az olaj elérje az üzemi hőfokot, ezért télen egy kicsit több időt érdemes várnunk (50 másodperc vagy akár 1 perc).

Automata váltós autókra ugyanez igaz, tehát ott is hagyni kell, hogy az olajszivattyú körbe tudja keringetni a motorolajat a rendszerben.

4 lépés a jármű téli felmelegítéséhez

Ne hagyja, hogy a hideg időjárás tönkretegye a napját – vagy az autóját! A jármű megfelelő felmelegedésének trükkje az, hogy csak addig melegítse a motort, amíg az kényelmes és biztonságos vezetést tesz lehetővé. Itt kell tenned.

motor téli járatása
  1. Győződjön meg arról, hogy járműve biztonságos helyen van: az autó szabadban legyen, ne garázsban.
  2. Indítsa be az autót, és irányítsa a szélvédőre a ventilátort: ez a jégtelenítő és páramentesítő funkció segít az ablak megtisztításában, miközben a motor felmelegszik. Mégis párásodik a szélvédő? Ha igen, kövesse az alábbi lépéseket.
  3. Hagyja a motort járni egy fél percig: ennyi kell a legtöbb járműnél. Ha rendkívül hideg van, és a járművet hó vagy jég borítja, extrém hideg esetén hagyja még 1-2 percig tovább melegedni.
  4. Indítsa el lassan, és ne pörgesse a motort magas fordulatszámon az első 5-10 percben: az autó üresben járatása hosszú ideig kárt tehet a motorban. Hideg időben vezetve lassan induljon el, és kb. 5-10 percig ne nyomja tövig a gázpedált. Ellenkező esetben túlterhelheti és erősen koptathatja a motorját, mielőtt az elérhetné az üzemi hőfokot és a normál teljesítményszintet.

Gyakori kérdések

Milyen motorok esetén alkalmaznak a hidegindítás megkönnyítésére izzítást?

A rövid válasz, hogy a dízelmotorok használnak izzítógyertyákat a hidegindítás elősegítésére.

Minden dízelmotor rendelkezik izzítógyertyával?

Valójában a nagy dízelmotorok nem rendelkeznek izzítógyertyával. Csak a kisebb dízelmotoroknál van szükség izzítógyertyákra a csökkent térfogat és a viszonylag nagy felület miatt. A dízel üzemmód igényli azt a hőt, amely a henger levegőjének gyors összenyomásából származik.

Mikor üzemmeleg a motor?

A modern autók többségénél a motor normál üzemi hőmérséklete 75 és 105 Celsius fok között mozog. Amikor eléri a 80-90 fokot, a termosztát lehetővé teszi a hűtőfolyadék beáramlását egy másik hűtőkörön keresztül. Ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a hűtőventilátor elkezdi hűteni a motort.

Mennyi idő alatt melegszik be a dízel?

A dízelmotoroknál a hideg motor indítása után ajánlott a melegítés, ha csak rövid időre is. A melegítési idő hossza jelentősen függ a környezeti hőmérséklettől.
Környezeti hőmérséklet felmelegedési idő
-15 Celsius alatt Akár 7 perc
-15 és 10 Celsius között 3-5 perc
10 Celsius fölött 1-2 perc

Szólj hozzá!