Kézifék hibák – 3 tipikus ok

Megosztás

A kézifék alapvető fontosságú, amikor az autót üresjáratban vagy parkolás közben álló helyzetben kell tartani. A kézifék hibák ténye nem pusztán bosszantó, de ha lejtőn parkolt, balesetet is okozhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi okozza a kézifék meghibásodását, és ismertetjük a legfontosabb jeleket a meghibásodott kézifék felismeréséhez.

Mi okozza a kézifék meghibásodását?

A kézifék hiba kiváltó oka több dolog is lehet, 3 jellemző okot ismertetünk.

A behúzott kézifék nem fog

A kézifék meghibásodásának egyik jele, ha behúzza a kéziféket, és az autó tovább halad. Ezt okozhatja az idő múlásával bekövetkező kopás, vagy az elektromos kéziféket vezérlő rendszer meghibásodása. A hagyományos kézifékkel felszerelt autóknál előfordulhat, hogy a kézifék laza érzetet kelt, amit valószínűleg a kézifék bowden megnyúlása okoz.

A kézifék lámpa világít

A kézifék meghibásodásának legegyértelműbb jele a villogó vagy állandóan világító kézifék lámpa még akkor is, ha a kézifék nincs behúzva. Még a kézifék behúzásának megkísérlése is figyelmeztető üzenetet adhat, amely a fékrendszer hibájára utal.

kézifék lámpa világít

Néha azonban a figyelmeztető lámpák maguk is hibásak lehetnek, ezért célszerű elolvasni a kézikönyvet. Ha úgy véli, hogy hiba van, akkor forduljon hozzánk, hogy segítsünk diagnosztizálni a problémát. Előfordulhat, hogy a kézifék hiba oka valójában a meghibásodott elektronika.

Lassan gyorsul az autó

A meghibásodott kézifék másik árulkodó jellemzője a jármű normálisnál lassabb gyorsulása. Ezt az okozhatja, hogy a rögzítőfék folyamatosan be van húzva, ami fokozott súrlódást okoz a kerekeknél. Néha még a műszerfal figyelmeztető lámpái sem ismerik fel ezt a problémát, mivel lehet olyan akadály, ami miatt az érzékelők nem észlelik ezt a problémát. Ha biztonságos helyen áll, ellenőrizze a kerekeket, hogy nem okoz-e valami nyilvánvalóan problémát.

Hogyan javítható a kézifék hiba?

Ha az autó kézikönyve alapján nem sikerült azonosítania a kézifék hiba okát, javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot. Budapesti autószerelő műhelyünkben megvizsgáljuk az autó kézifékét, és árajánlatot tudunk adni a probléma kijavítására, mielőtt bármilyen munkát elvégeznénk.

Hívjon minket akár még ma, hogy időpontot foglaljon az autó átvizsgálására.

Hívjon minket!

Mikor kell kicserélni a kézifékkábelt?

Nem biztos, hogy új kábelre van szüksége, ha a kézifék már nem működik olyan jól, mint általában. A kábelek elcsúszhatnak vagy megnyúlhatnak, és ilyenkor a kéziféket csak újra kell kalibrálni. Egy gyors ellenőrzéssel megkímélhetjük attól, hogy fölöslegesen kelljen költenie az autóra.

A kézifék ellenőrzés folyamata

  1. Megvizsgáljuk kézifékrendszerét, hogy megtaláljuk a teljesítménnyel vagy annak alkatrészeivel kapcsolatos problémákat
  2. Szükség esetén kicseréljük a kézifék bowdent.
  3. Ha új bowdent szerelünk be, kalibráljuk az optimális beállítás érdekében.
  4. Ha a meglévő bowden csak újrakalibrálásra szorul, elvégezzük a szükséges műveletet.
  5. A kalibrálás után a kéziféket minden esetben teszteljük.

Soha ne vezessen behúzott kézifékkel

Bár nyilvánvalónak tűnik, hogy soha nem szabad elindulni behúzott kézifékkel, mégis előfordul, hogy ez történik anélkül, hogy a sofőr tudatában lett volna ennek.

behúzott kézifékkel megy az autó

A behúzott kézifékkel való vezetés növeli a fékpofák és a féktárcsák, valamint a főfékbetétek kopását. A fékrendszer a hozzáadott súrlódás miatt túlmelegedhet, ami viszont a kerekeken belül kapcsolódó problémák kialakulásához vezethet.

Ha égett szagot érez, azonnal állítsa le az autót, és vizsgáltassa meg egy szakképzett szerelővel a probléma diagnosztizálása érdekében.

Esetenként, ha hosszabb ideig vagy nagyobb utat tesz meg behúzott kézifékkel, a többletsúrlódás által termelt hő átterjedhet a fékfolyadékra is, és az felforrósodhat. A legtöbb esetben a többlethő elkeni a fékbetéteket, ami miatt a fékbetétek csúszósabbá válnak, és nehezebben lehet megállni.

Gyakori kérdések

Honnan tudom, hogy meghibásodott a kézifékem?

A kézifék meghibásodásának legnyilvánvalóbb jele, hogy a jármű mozog, amikor a jármű le van állítva, és a fék be van húzva. Ennek oka lehet a kopott vagy sérült fékpofák vagy féktárcsák, de a legvalószínűbb ok a kézifék bowden hibája.

Miért lötyög a kézifék?

Ha úgy érzi, hogy a kézifék nem fog rendesen, akkor általában a kézifék vezetékét kell újra beállítani. A legtöbb mechanikus kéziféket vékony kábelek aktiválják, amelyek a fék fogantyújától a fékező mechanizmusig futnak. Idővel ezek a kábelek meglazulnak, megnyúlnak, és újra be kell őket állítani.

Hogyan oldhatom ki a kézifékemet?

A kézifékje rozsda vagy korrózió miatt is beragadhat. Húzza be és engedje ki többször a féket. Kapcsoljon sebességbe és hátramenetbe, majd ismét vissza a sebesség és a hátramenet között, hogy a járművet kissé előre-hátra mozgassa. Ezzel leválhat a rozsda egy része.

Elfelejtettem kiengedni a kéziféket

Behúzott kézifékkel megy az autó, ilyenkor nagyobb terhelést kap a motor, jobban kopnak a fékek, de elvileg a műszerfalon is ki kell gyulladnia egy lámpának.

Szólj hozzá!

error: Content is protected !!