Kevés motorolaj jelei

Megosztás

A motorolaj biztosítja a motor alkatrészeinek kenését, és védi őket a túlmelegedéstől. Az olajhiány jelei közé tartozhatnak a műszerfal jelzései, illetve az autó teljesítménye és a motor túlmelegedésére utaló tünetek.

Kevés motorolaj jelei

Az alábbiak utalhatnak arra, hogy az olajszint minimum alatt van:

  • Olajnyomás jelző lámpa világít: Ha alacsony a motorolaj szintje a járműben, akkor az olajnyomás-figyelmeztető lámpa kigyullad a műszerfalon. Az olajteknőben, a motorblokkon, illetve a hengerfejen lévő érzékelők képesek érzékelni a nyomásesést. Amint ez a lámpa kigyullad, érdemes a lehető leghamarabb autószerelőhöz fordulni.
  • Égett olajszag az utastérben: Ha égő olajszagot érez az autóban, azonnal húzódjon le a járművel. Ez azt jelzi, hogy olajszivárgás van, és az olaj csöpög a motor forró alkatrészeire (az égő olajszagot okozva). Miután hagyta kihűlni a járművet, ellenőrizze a nívópálcával az olajszintet. Ha alacsony az olajszint, inkább hívjon minket, nehogy esetleg nagyobb kár keletkezzen az autóban!
  • Csökken a motor teljesítménye: Mivel az olaj végzi a fém alkatrészek kenését és hatékony mozgását, ha a motorban alacsony olajszint a járműben ellenkező hatást vált ki. Lassú teljesítményt és a hatékonyság csökkenését fogja észrevenni.
  • Megszorul a motor: a motor beragadás (motor besülés) egyértelmű jele a túl alacsony olajszintnek. Ha a motorban lévő fém alkatrészek kenése nem megfelelő, akkor vezetés közben nagyobb zajt, csikorgó, kopogó hangot okoznak. Ha ezt a hangot hallja, ellenőrizze az olajszintet, és haladéktalanul vegye fel velünk a kapcsolatot.
  • A motor túlmelegedése: A motor alacsony olajszintjének egyik legnagyobb tünete a motor túlmelegedése. Amikor ez megtörténik, érdemes áttérnie a biztonságra, és hagynia, hogy a motor lehűljön. Ezen a ponton kapcsolatba kell lépnie megbízható szervizműhellyel, és egyeztetnie kell egy időpontot az olaj feltöltéséhez és a rendszer szivárgás ellenőrzéséhez.

Minden autótulajdonosnak tudnia kell, hogy hol áll az olaj az olajszintmérő pálcán (nívópálca), és rendszeresen ellenőriznie kell a szintet. Ez lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérje az olajfogyasztást, az olaj színét és az állapotát, és elkerülje a problémákat, mielőtt azok komolyabbakká válnának. Havonta ellenőrizze az olajszintet, hogy ne legyen probléma belőle.

alacsony olajszint jelei

Ha ellenőrzi az olajszintmérő pálcát, és az olajszint alacsony, akkor ez több dolgot is jelenthet. Először is normálisnak mondható, hogy bizonyos motorok egy kevés olajat elhasználnak az olajcserék között. A “felemésztett” olaj mennyisége autógyártónként és modellenként, valamint az idő függvényében változik. Néhány modellnél normálisnak tekinthető, hogy az olajcserék között 1-2 literrel csökken az olajszint. Ez az olaj többnyire nem szivárog, hanem gyakorlatilag elég.

Ha az olaj a nívópálca biztonságos szintje alatt van, akkor fel kell töltenie. A legtöbb esetben a nívópálca alsó jelölése azt jelzi, hogy a motor olajszintje még épphogy elfogadható. Fontos, hogy a rutinjellegű szerviz során a szerelő ellenőrizze az olajszivárgást. Mint említettük, bizonyos olajfogyasztás lehet normális, de okozhatja szivárgó tömítés, szimering vagy más probléma is.

Gyakori kérdések

Mi a teendő, ha alacsony a motorolaj szintje?

Ha a fenti jeleket észleli, biztos lehet benne, hogy a motorban kevés az olaj. Ha ez történik, azonnal forduljon szervizhez a szükséges mennyiségű olaj hozzáadásához, valamint szüntesse meg azokat a szivárgásokat, amelyek a motorolaj fogyását okozzák. Ha szervízelésre van szükség, felveheti velünk a kapcsolatot telefonon. Készséggel állunk rendelkezésére a szükséges beavatkozások elvégzésében, hogy járművét mihamarabb újra használhassa.

Mi történik, ha nincs elég olaj a motorban?

Ha alacsony motorolajszinttel vezeti autóját, az növeli a motor belső alkatrészeinek kopását. Ennek mértéke attól függ, hogy milyen alacsony az olajszint. Körülbelül 1 literrel alacsonyabb a szint, akkor általában biztonságban van. Ha azonban egyáltalán nincs olaj a motorban, a motor gyorsan besül, és a teljes motort ki kell cserélnie.

Rossz olaj az autóban?

Attól függ, hogy milyen típusú olajat önt a motorba. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyáltalán nem észlel különbséget. Másoknál esetleg csökken az üzemanyag-fogyasztás. Nagyon súlyos esetekben az olajszivattyú túlzott kopása okozhatja akár a motor élettartamának csökkenését.

Utántöltésnél mindíg vegye figyelembe azt, hogy előzőleg milyen viszkozitású olajat töltöttek a motorba. Csak azonos motorolajat használjon!

Fogy az olaj az autóból, de nincs szivárgás

Ha a motorból nem szivárog az olaj, és a PCV-rendszer (forgattyúház szellőztető szelep) megfelelően működik, ez azt jelenti, hogy a motor valószínűleg belül kopik. Az olaj elég a motorban, és károsodáshoz vezethet. A probléma megoldásához új dugattyúgyűrűkre, esetleg szelepszár szimering cserére van szükség, amelyhez szét kell szerelni a motort.

Milyen hangja van egy autónak, amikor olajra van szüksége?

megengedett-olajfogyasztas

Hangosabb motorzaj és kopogás hallható. Ha figyelmen kívül hagyja a kezdetben szokatlan motorhangokat, később kopogást, és sokkal erősebb motorzajt hallhat, ami tudatja önnel, hogy járművének nagy szüksége van az olajcserére.

Mi tekinthető megengedett olajfogyasztásnak?

0,4-0,5 liter/1000 km a legnagyobb megengedett olajfogyasztás, de ez autógyártónként változik.

Mikor optimális ellenőrizni az autó olajszintjét?

Javasoljuk, hogy ellenőrizze az olajszintet az autó beindítása előtt, vagy 5-10 perccel a leállítás után, hogy a pontos méréshez az összes olaj az olajteknőben legyen.

A motorolaj szintet mindíg hideg motornál ellenőrizzük, de legalább néhány perccel a motor leállítása után. Ilyenkor a motorban lévő olaj nagy százaléka az olajteknőbe szivárog, és így mérhető meg a pontos olajszint. Javasoljuk, hogy legalább havonta egyszer, a reggeli indulást megelőzően ellenőrizze az olajszintet, hogy megelőzze a költséges meglepetéseket.

Szólj hozzá!