Használt autó vásárlás utáni szervíz – 7+1 fontos teendő

Megosztás

A használt autó vásárlás utáni szervíz az autóvásárlás utáni tennivalók közül az első és legfontosabb. A vásárlás utáni szerviz akkor is fontos, ha a használt autó vásárlása előtt átnézettük az autót egy szakértővel.

Ha autószerelőre bízná a használt autó vásárlás utáni szervizét, kérjen időpontot elérhetőségeinken, vagy jöjjön el budapesti autószerelő műhelyünkbe.

Motorolaj csere

Ritka, hogy a használt autó nívópálcáján lévő olaj aranyszínű, ami szűz olajra utalna. Az esetek 99%-ában elengedhetetlen az olajcsere azonnal a vásárlást követően. A jó minőségű olaj a motor éltető eleme, ezért cseréltesse le az olajat, amikor hazaviszi az autót, és találgatás nélkül nullázhatja a motorolaj csereperiódust. Az olajcsere során kötelező az olajszűrő,illetve ajánlott a többi szőrő cseréje is.

túl magas olajszint ellenőrzés

Az olajcsere időtartama függ az olaj minőségétől, a vezetési stílustól, a motor típusától (benzines, dízel, szívó, turbós) és az autó évjáratától. Átlagos személyautónál 10-15.000 km és 1 év a megszokott motorolaj csereperiódus. Ettől eltérő is lehet az olajcsere periódusa, de mindig figyelembe kell venni a szervizkönyv ajánlását, és a fedélzeti számítógép által kiírt információkat.

Az olajminőséget illetően iránymutató információként mindíg használja az autó szervízkönyvében leírt specifikációkat.

Az olajok állapotának tekintetében érdemes még ellenőrizni a váltóolaj és a szervokormány hidraulikaolajának állapotát, illetve a fékfolyadékot (lásd alább), szükség esetén cserélni kell őket.

Motor hűtőfolyadék csere

A hő minden motor rettegett ellensége, ezért a hűtőfolyadék létfontosságú szerepet játszik a motor hosszú élettartamának fenntartásában. A túlmelegedett motor katasztrofális következményekkel járhat, ami javítás nélkül tönkreteszi a tömítéseket és a motor alkatrészeit. Mivel a mai hűtőrendszerek sokféle fémet tartalmaznak, a hűtőfolyadék idővel lassan elektrolittá válik, és korrodálja, tönkreteszi a drága alkatrészeket.

A használt autó tulajdonosoknak vásárláskor ki kell mosatniuk a hűtőrendszerüket, és 3 évente ki kell cserélniük a hűtőfolyadékot. Cseréltesse ki a gyanús, beszennyeződött, nem jó állapotban lévő tömlőket a rendszer leeresztett, üres állapotában. A hő szabályozása mellett a friss hűtőfolyadék fokozza a rendszerben található kenőanyagok és rozsdagátlók hatását is. Bízza ránk ezt a feladatot, ugyanis rendelkezünk a megfelelő felszereléssel, és elvégezzük a hűtőfolyadék előírás szerinti ártalmatlanítását.

Fékfolyadék csere

A szokásos fékfolyadékok glikol alapúak, és természetüknél fogva elnyelik a vizet, így higroszkóposak. Fontos eltávolítani a fékrendszert szennyező nedvességet. Amint a folyadék felszívja a nedvességet, megvastagszik, és kevésbé képes ellenállni a hőnek és a korróziónak. Az eredmény a fékfolyadék forráspontjának jelentős csökkenése, amely túlmelegedhet a féknyeregben, koroziót okoz az alkatrészekben, tönkreteszi a gumi tömítéseket, karmantyúkat, és ronthatja a fékteljesítményt, ami veszélyezteti az autó biztonságos vezetését! A fékek ellenőrzése talán a legfontosabb művelet az összes ellenőrzés közül!

fékfolyadék cseréje

A fékfolyadékra folyamatosan hatással van a nedvesség függetlenül attól, hogy az autót sokat használja, vagy csak a garázsban áll. A nedvesség a tömítéseken át és a tömlők mikroszkopikus pórusain keresztül jut be a rendszerbe. A fékfolyadék tartályának kinyitásakor is minden alkalommal légnedvesség hatol a fékrendszerbe, tehát ne nézzen bele feleslegesen.

Előfordulhat, hogy használt autójában régi fékfolyadék van, ezért cserét javaslunk. Ajánlott 2-3 évente kicseréltetni a fékfolyadékot, hogy minimalizáljuk a fékfolyadék felforrásának esélyét és a káros korróziót. A fékfolyadékban található víztartalom megfelelő műszerrel mérhető, jöjjön el hozzánk, és megmérjük Önnek!

Szűrők ellenőrzése

Említettük, hogy a motorolaj cseréjével együtt cserélni kell a motorolaj szűrőjét is, és szintén fontos a levegőszűrő cseréje. Benzin üzemű autóknál erősen javallott a gyújtógyertyák felülvizsgálata, a kormos, elégett gyertyákat feltétlenül cserélni kell.

Dízel autók esetén a gázolaj szűrőjét szoktuk mérlegelés nélkül cserére javasolni, mert a modern dízelmotorok érzékenyek a jó minőségű üzemanyagra.

Gondosan vizsgálja meg a gumiabroncsokat

Lehetséges, hogy a gumiabroncsok megfelelnek az előírásoknak (lásd az erről szóló cikkünket), de vannak olyan gumiabroncsok, amelyeknél csak a profilmélység van rendben. A gumiabroncsok egyenletes kopásának ellenőrzésén, a keréknyomás beállításán és az úttartás, lengéscsillapítók beállításán túl sok autótulajdonosnak fogalma sincs, mióta vannak a gumik az autón.

szezonális gumicsere

Meg kell vizsgálni az abroncs oldalfalat és a futófelületet, hogy nincs-e rajta repedés. Ezek a repedések különböző méretűek lehetnek: némelyik vékony, mint egy hajszál, mások akár érme nagyságúak is lehetnek. Megesik, hogy a repedések akkor jelennek meg, amikor a gumiabroncs elveszíti rugalmasságát, általában 5 éves kor után. Ha az anyag elöregedett, ideje cserélni a gumikat.

Egy tapasztalt autószerelő a futóművek és lengéscsillapítók állapotára is tud következtetni a gumikon látható kopás alapján.

Előbb-utóbb cserélje ki az akkumulátort

Nem titok, hogy a mai modern autók akkumulátorai nem olyan robusztusak, mint korábbi társaik voltak. Az autógyártók költségmegtakarítása sokszor lecsapódik a beszállítóikon is, így az akkumulátorok kisebb ólomtartalommal rendelkeznek, ezért olcsóbbak lesznek. Ezenkívül a mérnökök könnyebb alkatrészeket terveznek az autókba az üzemanyag-takarékosság érdekében, ezért az alkatrészek egyre kisebbek. Manapság nem meglepő, hogy az akkumulátorok néha hamar tönkremennek a garancia lejárta után („tervezett elévülés”).

A jármű új tulajdonosaként bölcs dolog ellenőrizni az akkumulátor gyártási dátumát, és 4 évente kicserélni az akkumulátort. Ez különösen igaz a téli szezon előtt, amikor egy használt akkumulátor cserben hagyhatja a téli hidegben. Az akkumulátor csere otthon is elvégezhető; ne feledje, hogy először mindig a negatív (-) sarut kell lekötni a régi akkumulátorról, és utoljára szabad csatlakoztatni az új akkura, amikor az már a helyén van, és rákötötte a pozitív pólust.

Utastér szagtalanítás

Időszakos szervizelés során is cserélni szoktuk az utastéri levegőszűrőket, pollenszűrőket, ugyanezt tanácsos használt autó vásárlása után is megtenni. Ezen kívül mindig kitisztítjuk a klímarendszert is.

autóklíma szerviz

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a fenti ellenőrzések között van olyan, amelyet meg lehet tenni az autó vásárlása előtt is. Természetes, hogy lecseréljük a motorolajat és a szűrőket, de nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a gumik, a lengéscsillapítók és a fékek.

Egy szakszerű használtautó átvizsgálással több 10.000 vagy akár 100.000 forintot és meg lehet spórolni, hiszen ezeket bele lehet kalkulálni az új autó árába, azaz a szervizelési költségeket figyelembe lehet venni az alku folyamat során.

+1 teendő

A vásárlás utáni szervizen túlmenően ne feledkezzünk meg az autó átírásáról, eredetiségvizsgálatáról és a vagyonszerzési illeték megfizetéséről sem. Az adminisztrációs teendőkhöz tartozik, hogy megkell kötni a kötelező biztosítást, és be kell jelenteni a megvásárolt autót a helyi önkormányzatnál a gépjármű súlyadó megfizetéséhez is.

Kapcsolódó témák

Szólj hozzá!