Gyorsításnál csörög a diesel motor

Megosztás

Ha egy kerregő hang gyorsításkor hallható a motor felől, akkor ennek oka lehet a nem megfelelő minőségű motorolaj (vagy cserélni kell az olajat), vagy probléma lehet egy szabályozó szeleppel is, amelyen át a motorolaj átáramolva szabályoz egy ún. okoskereket. Az okoskerék a motor vezérműtengelyének optimális működését segíti.

Megesik, hogy alapjáraton is zörög, vagy éppen hidegen, gázadásra csörög a motor. Ezek sokszor ugyanarra a fent ismertetett okra vezethetők vissza. Fontos, hogy különbség lehet csörgő hang és csörgő hang között. A zaj intenzitása irányadó lehet a furcsa zörejek okának behatárolásában.

mitől csöröghet a motor

Dízelmotor zajproblémák

A furcsa zajok többféle típusa jelezheti a dízelmotor valamilyen problémáját:

  1. Zörgő zaj. Ez a fajta zaj akkor jellemzőbb, amikor gyorsít a járművel. Ennek kiváltó oka lehet a hengerben lévő levegő és üzemanyag-keverék nem megfelelő aránya, rendellenes égése amely kopogásos égést eredményez.
  2. Dízelmotor ketyegő zaj. Általában a mechanikus alkatrészek, például szelepek, dugattyúk, rudak és tolórudak okozzák. A hang számos olyan problémát jelez, mint az alacsony olajszint, rosszul beállított szelepek a billegő dugattyúk, vagy zajos szelepemelő.
  3. Dízelmotor kopog. A kopogó zajt többnyire injektorok keltik. Normális esetben a kenőanyag (üzemanyag) csökkenti a hangot, de alaposabban meg kell vizsgálnia a motort, ha a zaj indítás után néhány percen belül nem szűnik meg.
  4. Vezérműlánc zaj. A vezérműlánc összeköti a főtengelyt és a vezérműtengelyt, ezért fontos annak folyamatos karbantartása. A rossz vezérműlánc által keltett zaj zörög, ha a motor hideg, és tompább, amikor a motor teljesen felmelegedett. Ezek a dízelmotoros problémák nagyon gyakoriak, és fontos, hogy időben gondoskodjunk róluk.

A dízelmotor zajproblémák elhárítása

Mint már említettük, a motor zajait nem szabad figyelmen kívül hagyni. Fontos diagnosztizálni a hangokat, amikor megjelennek. Tehát mit tehet, ha a fent említett zajokat meghallja?

A motorháztető felnyitásával először érdemes meggyőződnie arról, hogy olyan jellegű motorprobléma lépett fel, amelyet autószerelő tud elhárítani. A GIN801 Bt. segítséget nyújthat dízelüzemű autók zajainak elhárításában, egyszerűen töltse ki a weboldalunkon lévő űrlapot, vagy hívjon minket a +36 30 567 2611 telefonszámon.

  1. Ha zörgő zaj hallható, lehet, hogy nem megfelelő típusú üzemanyagot használ. Ok lehet egy egyszerű rögzítőelem elmozdulása, kilazulása vagy valami bonyolultabb, mint például egy lánc vagy szíjfeszítő, amely mechanikai feszültséget hoz létre vagy tart fenn.
  2. A dízelmotor ketyegő zaja az alacsony olajszint jele lehet, ami a valamelyik alkatrészeinek nem megfelelő kenését eredményezi. Azonnal ellenőrizze az olajszintjét, és ha alacsony, akkor minél előbb töltse fel a megfelelő olajminőséget használva. Egy másik tettes, amely ezt a zajt okozza, lehet egy hibás hidrotőke vagy egy rossz hajtórúd csapágy. Ez esetben fel kell újítani a motort.
  3. Dízelmotor kopog. Ezt a hibát okozhatják injektorok hibája, kopása. Az injektorok bevizsgálásához megfelelő próbapad szükséges, mellyel beazonosítható a hibás alkatrész. Ezek általában javíthatók, vagy cserélhetők.
  4. Vezérműlánc problémák. A vezérműlánc keltette zajt általában annak lazasága okozza. Ha túl sokáig halasztja a javítást, elszakadhat. Ez komolyan károsíthatja motorját, és sok pénzbe kerülhet. Ezért kell gyorsan megoldania a problémát.

Dízelnél az porlasztók alatti tűzkarika is elhasználódhat, eléghet, ezt egy gyakorlott autószerelő gyorsan meg tudja állapítani. Az EGR szelep hibája, tisztítása szintén lehetséges ok, ezt is érdemes ellenőrizni.

A szabályozó szelep saját szűrője is eltömődhet, amit időközönként tisztítani kell. Minél jobb minőségű üzemanyagot használ, ez annál ritkábban fordul elő.

Miért hangosabbak a dízelmotorok, mint a benzinesek

Miért hangosabbak a dízelmotorok, mint a benzinesek?

A dízelmotorok sokkal zajosabbak, mint a benzinesek, mert mechanikájuk nagyobb nyomás alatt működik. A dízelmotorokban az üzemanyagot a henger belsejében már elősűrített levegőhöz fecskendezik nagy nyomással, az égés pedig öngyulladással történik.

A benzin- és dízelmotorok egyaránt belső égésű motorok, amelyek az üzemanyag energiáját mechanikai energiává alakítják. A kettő közötti fő különbség a működési elvben, illetve kompresszióban van.

A működési elv egyszerűnek tűnhet, de rengeteg bonyolult alkatrész vesz részt a folyamatban mire a befecskendezés, illetve az égés végbe megy, így előfordul, hogy a javításuk is időigényesebb, illetve költségesebb a benzinessel szemben.

A dízelmotorral kapcsolatos problémák általában azért fordulnak elő, mert az emberek hosszú ideig nem foglalkoztak a problémákat jelző zajokkal, vagy elmarad, illetve időben és kilométerben egyaránt kitolódnak a karbantartások.

Szólj hozzá!