Gumicsere centírozással

Megosztás

Szezonális gumicsere centírozással: ügyfélfogadás előzetes regisztráció alapján. Minden típusú autót szerelünk!

Mikor cseréljük ki a nyári gumiabroncsokat?

Gumiabroncs-csere: erősen ajánlott a gumiabroncsok cseréje télen, amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik. A gumiabroncsokba kevert szilikátoknak köszönhetően az abroncs még ezen a hőmérsékleten sem veszíti el a tapadást. Nyáron viszont a téli gumi lágyabb szerkezete miatt jobban kopik tapadása kevésbé lehet megfelelő.

Az ajánlott nyomás minden autón megtalálható vagy az üzemanyag tank betöltő ajtón, vagy az első ajtó falcánál. Ha a kelleténél kisebb vagy nagyobb nyomással használjuk a gumiabroncsot az oldalfalak összenyomódnak, a gumiabroncs felmelegszik, és a súrlódás következtében a benne lévő fémszál erősítés eltöredezik, a jármű üzemanyag-fogyasztása növekszik, túl nagy nyomás esetén viszont a tapadó felület lecsökken, és rendellenes kopás jön létre, romlik az úttartás.

  • Gumiszerelés modern, jól beállított gépekkel.
  • Professzionális, pontos és gyors munka időpont egyeztetésével
  • Cégünk több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, így számíthat szakértelmünkre. Munkatársaink nagy tapasztalattal rendelkeznek a gumiabroncsok javításában és összeszerelésében.

Felkészülés a téli vezetésre

Nemcsak a gumiabroncsok cseréjévek érdemes a télre felkészülni, hanem érdemes ellenőrizni/elvégezni a következőket is:

• Cserélje ki a szélvédőmosó folyadékot télen

• Ellenőrizze a fagyállót

• Ellenőrizze, hogy az ablaktörlők jó állapotban vannak-e

• Ellenőrizze az akkumulátor állapotát

• Tegyen az autójába takarókat, jégoldót, kesztyűt, jégkaparót, zseblámpát, esetleg hóláncot

szezonális gumicsere centírozással

Tippek gumiabroncsok cseréjével kapcsolatban

Gumicsere előtt ellenőrizze a gumiabroncsok állapotát, mivel azok tárolás közben is megsérülhetnek. Nem csak a gumi összetétele és a futófelület mélysége, gyártási ideje hanem a gumiabroncsok tárolási körülményei is jelentősen befolyásolják a gumiabroncsok későbbi teljesítményét, öregedését. A gépjármű gumiabroncsai megfelelő módon felszerelve, cserélve és megfelelően tárolva képesek ellátni alapvető funkcióikat.

A gumiabroncsok helyes tárolása

1. A gumiabroncsokat 5 és 25 °C közötti hőmérsékleten, száraz, de lehetőleg szellőző helyen tárolja. Ne tegye ki közvetlen napfénynek és ózon sugárzásnak, mivel ezek negatívan befolyásolják a gumi tartósságát. Ha a gumikat pincében tárolja, kazánoktól és fűtőtestektől távol tárolja.

2. A szabadban tárolt vagy egymásra rakott gumiabroncsok könnyen deformálódhatnak, és vezetés közben az autó rezeghet. Emiatt a felni nélküli gumiabroncsokat vízszintesen helyezze egymásra. A gumiabroncsokat függőleges helyzetben is lehet tárolni, de az alakváltozás elkerülése érdekében időnként forgassa el őket 90 fokkal. Mivel ezt a legtöbben elfelejtik, a javasolt tárolási mód a vízszintes.

3. Tárolhatja a gumiabroncsokat felnire szerelve is. Ebben az esetben a gumiabroncsokat bármilyen módon lehet tárolni, ekkor ugyanis a felni tartást ad a guminak, így az nem szenved semmilyen deformálódást.

Szezonális gumicsere

A gumiabroncsok cseréje az autó nyári / téli felkészítésének a része. A téli gumiabroncs egyszerűen nem alkalmas a nyári viszonyok között. A téli időjárási viszonyokra optimalizált abroncs ronthatja a nyári komfortérzetet, ugyanis a gumiabroncs strukturált blokkszerkezete bosszantó mértékben növeli a zajszintet. Ezenkívül ez a téli gumi profil kialakítása rossz irányíthatóságot és fékezést eredményez nyári időjárási körülmények között.

Professzionális gumicsere

Erősen ajánlott 4 azonos vagy nagyon hasonló profil mélységű gumiabroncs felszerelése. Ha nagy különbség van az első és a hátsó tengely között, előfordulhat, hogy nem reagálnak egyszerre manőverezéskor, ami problémákat okozhat a jármű fékezésében és kormányzásában.

  • Ha az abroncsai elhasználódnak, fontos azonnal cserélni őket! A gumiabroncsok cseréjekor ügyelni kell a gumiabroncsok kopásának ellenőrzésére is, hogy szimmetrikusak legyenek.
  • Ha a futófelület mélysége 1,6 mm vagy annál kisebb, vagy ha az indikátorok már láthatók a futófelületen, akkor okosabban tesszük, ha nem szereljük fel az adott gumiabroncsokat!
  • Az 1,6 mm magas kopásjelző azt mutatja, hogy a gumiabroncs már nem alkalmas a további felhasználásra. Minél közelebb van a gumiabroncs a kopásjelzőhöz, annál hamarabb ki kell cserélni a gumit.

Régi gumi cseréje

A gumiabroncsok életkorát szintén figyelembe kell venni a gumiabroncsok használatakor. A 6 évesnél idősebb gumiabroncsokat már nem szabad használni, még akkor sem, ha tökéletes állapotban vannak, és eddig csak a garázsban vagy a tetőtérben vártak a bevetésre!

Anyaguk öregedése miatt sokkal nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint a kopott gumiabroncsok. Az oldalsó DOT-szám segíthet meghatározni a gumiabroncsok életkorát. Figyelni kell arra, hogy a DOT számot visszafelé kell olvasni, ”gyártási hét/gyártási év”.

A jogszabály előírja a legkisebb előírt barázdamélységet.

A műszaki szempontból biztonságos járműhöz hozzátartoznak a megfelelő állapotú gumiabroncsok. A folyamatos használat során a gumiabroncsok elhasználódnak, megváltoznak vezetési jellemzőik, megnőhet a féktávolság, és megváltozhat a jármű útfekvése, ezzel összefüggésben figyelemmel kell kísérni a kopást is.

Fontos megjegyezni, hogy a gumiabroncsokra meghatározott 1,6 mm futófelület-mélység egy minimális érték, amelyet a rendőrség is ellenőriz. Amikor a rendőrség öreg gumiabroncsot lát, az autó forgalmiját is elvehetik.

gumiabroncs szerelése

Gyakori kérdések

Melyik a legjobb gumiabroncs márka?

Az interneten nagyon sok gumitesztet lehet olvasni. Mérvadónak tartjuk a német ADAC által publikált teszteket. Vannak drágább, prémium kategóriás abroncsok, de vannak olcsóbb, ár-érték arányban egészen jó gumiabroncsok is. Mi általában azt ajánljuk, hogy legalább közép vagy felső közép kategóriás abroncsokat vásároljon, mert a biztonság fontos az utakon.

Miért nem jó a 4 évszakos gumi?

Bár a visszajelzések, tapasztalatok az elmúlt években sokat javultak a 4 évszakos gumikat azért nem tekinthetjük ideálisnak, mert a téli és nyári útviszonyok teljesen más követelményeket támasztanak a gumikkal szemben.

A négy évszakos gumik átmenetet alkotnak a téli és a nyári gumiabroncsok között. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem kombinálják a téli és a a nyári gumiabroncsok jó tulajdonságait. Futófelületük általában a téli és nyári futófelület keveréke. A négyszezonos gumiabroncsok legfeljebb csak azok számára ajánlottak, akik télen ritkán használják az autót.

Egy új gumi hány évet bír ki?

Ez függ a használattól, de a biztonságos autózás a legfontosabb. Egy jó minőségű gumi akár 5-6 évet is kibírhat megfelelő használat és tárolás mellett, de a futott kilométerek száma csökkentheti ezt az időtartamot. A gumi anyaga öregszik idővel, ezt a repedéseken lehet látni, a futófelület mélysége pedig leginkább nyilván a futott kilométerek számától függ.

A gumicsere során sokan azon gondolkodnak, hogy az elmúlt időszakban használt gumi biztonságos-e, vagy újat kell venniük. A kérdés adódik, mivel sehol sem találunk információt arról, hogy hány évig tart a gumiabroncs, és hány év után kell cserélni.

Amikor a régi gumiabroncs elhasználódott, elöregedett és már nem teljesít olyan jól, mint új korában vagy akár 2-3 év elteltével, akkor csere szükséges. De honnan tudja egy laikus, hogy mikor kell vásárolni új gumit? Vakon bíznunk kellene a szerelőkben?

Mikor válik öreggé a gumi?

Sajnos az autógumikra nincs garanciaidő, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életünk, ha tudnánk, hogy 5 évente új gumiabroncsot kell vásárolnunk. Ehelyett az emberek általában nem tudják, milyen állapotban vannak a gumijuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy ismerni kell a gumiabroncsot ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy mikor kell új gumiabroncsot vásárolni és felszereltetni. A gumiabroncs használhatósága sok tényezőtől függ. Most megpróbáljuk ezeket összegyűjteni.

Mitől függ egy gumiabroncs élettartama?

A gumi élettartama attól függ, hogy melyik anyagból készül, ki gyártja, függ a profiloktól és a keverékektől, és természetesen az összetételén kívül a felhasználhatóságát is befolyásolja a mintázata.

A használat sok szempontból hozzájárul a gumiabroncsok öregedéséhez. Fontos tudni, hogy a leghosszabb élettartam úgy érhető el, ha az abroncs illeszkedik a felnihez és az egész autóhoz, ami pontosan azt jelenti, hogy betartja a méretet és az ajánlott gumiabroncs típusokat.

Például egy prémium vadonatúj, nagy teljesítményű autónak is szüksége van ilyen gumiabroncsra, mivel egy olcsóbb, idősebb gumiabronccsal az autót is sokkal korábban szervizeik, és természetesen az abroncsot korábban kell kidobni a nem megfelelő teljesítmény miatt.

Ugyanakkor nem is érdemes prémium márkájú gumiabroncsot választani egy kicsi városi autóhoz, mivel a gumiabroncs kiváló tulajdonságai nem jutnak érvényre egy régebbi típusú autónál. Látható, hogy mennyi figyelmet kell fordítani a kiválasztás szempontjaira, és hány tényezőt kell összehangolni. A megfelelő gumiabroncs sokáig tarthat, ha helyesen használja.

Ez természetesen magában foglalja az autónk ismeretét és a vezetési stílus ismeretét is, mivel a mindennapi használatra szánt városi gumiabroncsok nem mutatnak ugyanolyan kopásállóságot, mint a gyors és állandó sebességre tervezett országúti gumiabroncsok. Tehát ha meg tudjuk vásárolni a legjobb gumiabroncsot magunknak, minden bizonnyal meghosszabbítottuk annak élettartamát néhány hónappal, esetleg évvel.

Hogyan növeljük a gumi élettartamát?

A használat magában foglalja a karbantartást is, ami nyilvánvalóan nagyon fontos a gumiabroncsok élettartama szempontjából. A megfelelő tárolás mellett fontos havonta ellenőrizni a guminyomást, mert ha nagyon alacsony a nyomás, az abroncs gyorsabban használódik el. Fontos, hogy a gumiabroncsot nyáron megfelelően tárolja, hogy meghosszabbítsa annak élettartamát.

A gumiabroncs tökéletes használat esetén is kb. 5-6 év alatt elhasználódik, de ha nagyon keveset használja, akkor egy kicsit tovább is tarthat. Ha viszont a kopás mértéke eléri az 1,6 mm minimális futófelület mélységet, akkor a gumiabroncsot már a törvény (KRESZ) szerint sem szabad tovább használni, nem érdemes ezt megvárni.

Vigyázzon a gumiabroncsra, hosszabbítsa meg élettartamát, de ha szükséges, vásároljon újat, ne sajnálja a pénzt a jó minőségű abroncsra, mert az élete függhet tőle.

Szólj hozzá!

error: Content is protected !!