Féklámpa kapcsoló hiba

Megosztás

Miből állapítható meg a féklámpa kapcsoló hiba és hogyan lehet megjavítani? A féklámpa kapcsoló olyan elektromos kapcsoló, amely bekapcsolja a féklámpákat, amikor megnyomja a féket.

Ez a fékrendszer szerves része, és tudatja az Ön mögött haladó sofőrrel, hogy lassít. Közvetlen hatással van az ABS-re, a sebességtartó automatikára (tempomat) és még sok berendezésre is.

Ebben a cikkben ismertetjük, hogy mi az a féklámpa kapcsoló, és segítünk azonosítani a hibás kapcsolót. Ezután megvizsgáljuk, hogy milyen gyakran kell cserélni a féklámpa kapcsolót, végül tanácsot adunk, hogy mit tehet a féklámpa kapcsoló hibamentes működése végett.

Mi az a féklámpa kapcsoló?

A féklámpa kapcsoló egy kis alkatrész a fékpedál közelében, amely az autó féklámpáinak aktiválásáért felelős.

féklámpa

Hogyan működik a féklámpa? Amikor lenyomja a féket, a féklámpakapcsoló bekapcsolja a jármű hátsó részén lévő féklámpákat. Lényegében tudatja a mögöttünk haladó sofőrrel, hogy lassítani szeretnénk.

A modern autókban a féklámpa kapcsoló:

 • Lehetővé teszi a nyomógombos indítást és a sebességváltó kapcsolást.
 • Befolyásolja a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) és a menetstabilizáló rendszer működését.

Mik a hibás féklámpa kapcsoló tünetei?

Bár a féklámpa-kapcsolókat úgy tervezték, hogy olyan hosszú élettartamúak legyenek, mint a járműve, idővel meghibásodhatnak. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, fontolja meg a meghibásodott féklámpa kapcsoló cseréjét.

A féklámpák nem világítanak

A féklámpáknak akkor kellene bekapcsolniuk, amikor lenyomja a fékpedált, figyelmeztetve ezzel a mögöttünk haladó sofőrt.

féklámpák nem világítanak

Ha a fékkapcsoló meghibásodik, a hátsó féklámpák nem világítanak, és az Ön mögött haladó sofőrök nem fogják tudni, hogy lassít, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.

Ez azt jelezheti, hogy a hátsó féklámpa izzója kiégett, vagy hogy meghibásodott a féklámpa kapcsoló. Szerelővel nézesse át az autóját, hogy gyorsan azonosítsa a problémát.

A féklámpák folyamatosan égnek

Ha a féklámpái akkor is világítanak, amikor nem fékez, így valószínűleg rövidzárlat van a féklámpa kapcsoló elektromos áramkörében. A folyamatosan világító féklámpa összezavarhatja az Önt követő vezetőket, ugyanis a féklámpa azt a benyomást kelti, hogy lassít.

Ráadásul, ha a hátsó féklámpa folyamatosan bekapcsolva marad, az gyorsabban károsíthatja a féklámpát vagy az izzót, és gyorsan lemerítheti az autó akkumulátorát.

Ha ilyen féklámpa problémával szembesül, a legjobb, ha szerelőhöz fordul, hogy azonnal elvégezze a féklámpa kapcsoló cseréjét, mielőtt más elektromos alkatrészek is tönkremennének.

Rossz sebességtartó automatika

Ha a járműve sebességtartó automatikával van felszerelve, egy rosszul beállított vagy rossz féklámpa kapcsoló kikapcsolhatja azt. Miért történik ez?

Rossz sebességtartó automatika

Sok járműben a sebességtartó automatika és a hátsó féklámpák ugyanazon a kapcsolón osztoznak. Ha tehát a féklámpa kapcsolója nem működik, a sebességtartó automatika valószínűleg követi a példáját.

Ez nem jelenti azt, hogy a tempomat csak a féklámpa kapcsoló problémája miatt áll le. Ez akkor is előfordulhat, ha sérült a sebességérzékelő vagy kiégett a biztosíték az elektronikus vezérlőmodulban.

De mindig jobb félni, mint megijedni. Ha tehát a sebességtartó automatika meghibásodik, vizsgáltassa meg egy szerelővel a féklámpa kapcsolóját is.

Nem indul be az autó

Egyes autók támogatják a kulcs nélküli indítást. Ezekben az autókban a motor beindításához csak le kell nyomni a fékpedált.

Ha az autó nem indul, az azért lehet, mert a féklámpa kapcsolója nem küld jelet az autó fedélzeti számítógépének, amely megerősíti, hogy a fékek aktívak.

Ha ez történik, azonnal vegye fel a kapcsolatot velünk, hogy kicserélhessük a féklámpa kapcsolót.

Az ABS figyelmeztető lámpa kigyullad

Amikor a műszerfalon kigyullad az ABS lámpa, az azt jelzi, hogy probléma van a blokkolásgátló fékrendszerrel.

abs lámpa kigyullad

Az ABS figyelmeztető lámpa villogása különböző dolgokat jelezhet:

 • Alacsony fékfolyadékszint
 • Hibás ABS vezérlőmodul
 • Féklámpa kapcsoló hiba

A féklámpa kapcsoló érzékelője jelzi az autóban lévő ABS-modulnak a fékezés tényét, és jelzi, hogy ideje beindítani az ABS hidraulikaszivattyút. Ezért ha az ABS figyelmeztető lámpája kigyullad, nagy az esélye annak, hogy ennek oka a hibás féklámpa kapcsoló.

Milyen gyakran kell kicserélni a féklámpa kapcsolót?

A fékbetétekkel ellentétben a féklámpakapcsolónak várhatóan ugyanolyan hosszú élettartamúnak kell lennie, mint a járművének.

Ezzel együtt a fékkapcsoló belső alkatrészei idővel elhasználódhatnak, különösen akkor, ha autója mechanikus kapcsolót használ a féklámpákhoz.

Mivel a féklámpa kapcsolója a közlekedésbiztonság kritikus eleme, a legjobb, ha a féklámpa kapcsolóját átnézeti az időszakos karbantartás során.

Ha járműve nyomógombos gyújtáskapcsolóval rendelkezik, amely esetleg nem kapcsol be, előfordulhat, hogy a jármű további használatához azonnal ki kell cserélnie a meghibásodott féklámpa kapcsolót.

Féklámpa kapcsoló csere ára

A féklámpakapcsoló cseréjének költsége a jármű márkájától és modelljétől függően változik, de ellentétben más, nagyobb javításokkal, mint például a főfékhenger és a fékvezetékek cseréje, ez általában nem drága.

Bővebb információért kérjük, töltse ki az online űrlapot, vagy hozza be autóját a 16. kerületi szervizünkbe!

  Féklámpa kapcsoló cseréje

  A meghibásodott féklámpa kapcsolót akár saját maga is kicserélheti, ez azonban nem ajánlott, mivel a féklámpa kapcsoló a fékrendszer kritikus eleme, így a rosszul elvégzett csere veszélyeztetheti a biztonságát. Ráadásul speciális szerszámokra is szüksége lesz, hogy a munkát megfelelően elvégezhesse.

  A féklámpa kapcsoló csere menete:

  1. Az autó leállítása vízszintes helyen.

  2. A kézifék behúzása.

  3. Az akkumulátor leválasztása.

  4. A féklámpa kapcsoló megkeresése a lábtérben, a pedál közelében.

  5. A panel vagy burkolat óvatos eltávolítása a meghibásodott féklámpa kapcsolóhoz való hozzáféréshez.

  6. A vezetékcsatlakozó kihúzása a féklámpa kapcsolóból.

  7. Az új féklámpakapcsoló óvatos beszerelése és beállítása.

  8. A féklámpa kapcsoló stabil rögzítése a helyén.

  9. A féklámpa kapcsoló burkolatának visszaszerelése.

  10. Az autó akkumulátorának csatlakoztatása.

  11. Tesztelés: ellenőrizze, hogy a féklámpa kapcsoló, a hátsó féklámpák, az ABS és a sebességtartó automatika előírásszerűen működik-e.

  Hibás féklámpa kapcsoló = biztonsági kockázat -> a hibás féklámpa kapcsoló komoly biztonsági kockázatot okozhat.

  Ha tehát azt veszi észre, hogy a féklámpa kapcsolója meghibásodott vagy teljesen leállt, akkor minél előbb vizsgáltassa meg a féklámpa kapcsolóját.

  A féklámpa kapcsoló javítását a legmodernebb berendezésekkel és kiváló minőségű cserealkatrészek beépítésével végezzük. Jelentkezzen be féklámpa kapcsoló átvizsgálásra, javításra/cserére online.

  Gyakori kérdések

  A féklámpa nem világít – büntetést kapok?

  Igen. Ha bármely féklámpa nem világít, jogos a büntetés. A KRESZ kimondja, hogy indulás előtt ellenőrizni kell valamennyi féklámpa működését!

  A pótféklámpa kötelező?

  A pótféklámpa a cikk írásakor nem kötelező. Ha viszont az autó gyárilag fel van szerelve harmadik féklámpával, akkor annak működnie kell, ellenkező esetben büntetés járhat érte!

  A féklámpa kapcsoló befolyásolhatja az ABS működését?

  A modern járművek féklámpakapcsolója már nem egy egyszerű kapcsoló, amelyek a féklámpák aktiválására szolgálnak. Egy rossz féklámpa kapcsoló például beindíthatja az ABS-t és a kipörgésgátló lámpákat, de megakadályozhatja a motorindítást vagy akár a sebességváltó kapcsolását is.

  Milyen tünetei vannak a hibás fékpedál-helyzetérzékelőnek?

  1. A féklámpák kigyulladnak, de nem nyomta meg a fékpedált.
  2. A féklámpák akkor sem gyulladnak ki, ha megnyomta a fékpedált.
  3. A féklámpák bekapcsolásához vagy a sebességtartó automatika kikapcsolásához további nyomásra van szükség.

  Van biztosíték a féklámpa kapcsolóhoz?

  A féklámpa kapcsoló biztosítékkal védett a túlárammal szemben. Ha a lámpák egyik oldalon sem világítanak, de a féklámpa kapcsolója működik, akkor ellenőrizni kell a féklámpa biztosítékát. Keresse meg a jármű biztosítékdobozát, és cserélje ki egy azonos paraméterekkel rendelkező biztosítékra.

  Mi okozhatja, hogy egyik féklámpa sem világít?

  Ha egyetlen féklámpa sem működik, az 3 dolog valamelyikét jelentheti: a féklámpa-rendszer biztosítéka kiégett, a féklámpa izzói kiégtek, vagy a féklámpa vezetékkapcsolója elromlott. Ezek a problémák könnyen orvosolhatók.

  A féklámpa nem alszik el, miért?

  Rosszul beállított vagy hibás féklámpa kapcsoló okozhat ilyen hibát, de akár zárlat vagy hibás vezeték szigetelés is leget a probléma oka. A valószínű ok a hibás féklámpa-érzékelő vagy kapcsoló: ha járműve féklámpa kapcsolója nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy a féklámpa nem kapcsol ki vagy nem kapcsol be. A hibaelhárításhoz először a biztosítékot, majd a kapcsolót kell ellenőrizni.

  Szólj hozzá!

  error: Content is protected !!