Erőtlen motor okai

Megosztás

A benzin- és dízel motor teljesítmény csökkenés és erőtlen motor okai lehetnek a hibás előgyújtás, a kopott vezérműlánc, a helytelen keverékarány és a beszűkült kipufogócső.

Benzinmotor esetében hagyományosan az előgyújtás problémája, a kopott vezérműlánc, a helytelen levegő-üzemanyag arány vagy a beszűkült kipufogó miatt válik lustává az autó.

Előgyújtás hiba

Az előgyújtás azt jelenti a gyakorlatban, hogy a forgattyús tengely forgását és ezzel a motor hatásfokát optimálisan állítjuk be azzal, hogy a dugattyú felső holtpontjának elérése előtti időpontra időzítjük a szikra gyújtását.

A gyújtás előrehozásának oka, hogy a láng szinkronban tudjon maradni a dugattyú mozgásával. Előfordul, hogy a dugattyú gyorsabban éri el a felső holtpontját, mint ahogy a láng a hengerben berobban. Ideális a gyújtógyertya szikrájának időzítése, ha az üzemanyag teljesen elég, és az összes égési energia a dugattyúra tudja kifejteni a hatását, amelyből optimális mennyiségű mozgási energia lesz.

A terhelés és a motor fordulatszámának változásával az ideális előgyújtás mértéke is változik. Ennek oka a henger eltérő égési karakterisztikája.

Kopott vezérműlánc

Gyakori hiba, hogy ugyan be van állítva helyesen a kezdeti vezérlés, de ezt nem követi a motor mechanikus mozgása a fordulatszám növekedésével.

Az előgyújtás mértéke (a teljes gyújtás szabályozási görbével együtt) felelős a motor megfelelő teljesítményéért. Ahogy a vezérműlánc kopik, a vezérműtengely időzítése változik (késik), és a gyújtás időzítésével együtt befolyásolja a szelepnyitási és -zárási eseményeket (a gyújtás vezérlése a vezérműtengelyről történik).

A késleltetett vezérműtengely-időzítés megöli az alacsony fordulatszámú teljesítményt, míg a magas fordulatszámú használatot nem befolyásolja, vagy éppenséggel javítja.

Nem ritka, hogy egy régebbi típusú motornál kicsi az érték, vagy egyáltalán nincs előtolás. Szintén gyakoriak a gyenge vagy törött előfeszítő rugók. Ilyenkor a szerelő tudtán kívül úgy állítja be az alapidőzítést, hogy az ellehetetleníti az előgyújtást, mivel azt üresjáratban idézi elő. A modern üzemanyagok más gyújtásszabályozási görbét igényelnek, ezért a legjobb teljesítmény elérése érdekében játszani kell a beállítással.

Helytelen keverékarány

Ha a motor „méretlen” levegőt (falsot) szív akkor a keverék szegénnyé válik. Ez alapjárat problémákat, túlfogyasztást és teljesítménycsökkenést okoz.

Beszűkült kipufogócső

Ha a kipufogógáznak korlátozott átmérőjű csövön kell távoznia, a motor nem tud „lélegezni”, és nem biztos, hogy képes jól működni. Csatlakoztasson vákuummérőt a szívócsőhöz, és regisztrálja az értéket a motor üresjárati állásában. Emelje a motor fordulatszámát 2500 fordulat/percig, és tartsa ott. A vákuumjelnek erősödnie kell. Ha az érték nem változik vagy akár csökken, akkor a kipufogó eltömődött, de legalábbis beszűkült.

(Megjegyzés: a kipufogó dugulása gyakori a gyárilag katalizátorral felszerelt autóknál).

Alacsony motorolajszint

A motorjában lévő olaj létfontosságú szerepet játszik a motor előírás szerinti működésében. Az olaj a motor mozgó alkatrészeit keni, hogy azok ne sérüljenek meg és ne melegedjenek túl a súrlódás miatt. Ha a motorban nincs elég olaj, vagy az olaj minősége már nem kielégítő, a motor előbb-utóbb tönkremegy.

Ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor már nincs elég olaj a motorban, ezért ellenőrizze rendszeresen a megfelelő olajszintet.

Ezenkívül, ha az olajnyomás figyelmeztető lámpa kigyullad a műszerfalon, ne hagyja figyelmen kívül. Amikor az olajnyomás figyelmeztető lámpa kigyullad, le kell állítania a motort. Ez jelentheti a különbséget a javítható és a javíthatatlanul károsodott motor között.

Erőtlen motor okainak felderítése

Ha autóját behozza szervizműhelyünkbe, akkor átnézzük, és megállapítjuk az okokat, amelyek az alábbi jelenségekhez vezethetnek:

  • Diesel motor teljesítmény csökkenés
  • Gyenge a diesel motor
  • Diesel autó nem húz
  • Csökkentett motorteljesítmény
  • Gyújtáskimaradás jelei
  • Nehezen gyorsul az autó

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalja, forduljon hozzánk egészen nyugodtan, diagnosztizáljuk a hiba okát, és megjavítjuk autóját!

Szólj hozzá!