Egyenetlen alapjárat

Megosztás

A rendszeres autóvizsgálatok hosszú távon kifizetődőek lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy az autó ellenőrzésére csak használt autó vásárlásakor vagy eladásakor van szükség. Éppen ellenkezőleg, a képzett szerelő által végzett rendszeres autó átnézés észleli a probléma (pl. egyenetlen alapjárat) korai jeleit, és időben tehetünk ellene.

Lehet, hogy kopogó zajt hall, miközben az autó áll és a motor jár. Ilyen jelenséget okozhat az egyenetlen, ingadozó alapjárat. Ez azt mutatja, hogy a motor extra terhelésnek van kitéve, és ez több okból adódhat. A megfelelő ellenőrzés segít az ok meghatározásában és a probléma kijavításában.

alapjárat ingadozás okai

Sokan hallhattuk már az alapjáraton járó autó fura hangját, de csak akkor figyelünk fel rá, ha ez nagyon feltűnővé válik. Sok tényező okozhat egyenetlen alapjáratot. Néha ennek oka lehet kisebb probléma, de nagyobb problémát is jelezhet. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy a baj, a jármű által adott jelzést nem szabad elhanyagolni. Ha nem akarja, hogy az apró gondok nagyokká váljanak, hívjon egy tapasztalt szerelőt az autó átvizsgálására, és keresse meg annak okait, hogy miért nem megfelelő az alapjárat.

Hogyan lehet megállapítani, hogy az autónak egyenetlen-e az alapjárata?

Az egyenetlenül járó motor durva és pattogó hangokat hallathat az autó beindított állapotában, miközben az autó álló helyzetben és a sebességváltó üresben van. Észreveheti, hogy a fordulatszámmérő nem stabil (pl. 800 fordulat/perc) értéket mutat, hanem ingadozik, ami azt jelenti, hogy a motor fordulatszáma ingadozik. Az egyenetlen alapjárat, esetleges gyújtáskimaradás másik jelzése a műszerfalon világító motorellenőrzés lámpa lehet.

Az alapjárat ingadozás okai

  • Piszkos üzemanyag-befecskendező szelep
  • Kopott vagy sérült gyújtógyertyák
  • Meghibásodott gyújtótekercs
  • Nem megfelelő alapjárati fordulatszám
  • Falslevegő
  • Hibás vagy eltömődött üzemanyag-szivattyú
  • Koszos üzemanyagszűrő
  • Lambdaszonda hiba
  • A motor mechanikai problémája, például kopott vagy megégett szelepek

A hibás alapjárat nagy bajt is okozhat!

Az alapjárat problémák hátterében többnyire egy-egy henger kihagyása, leállása húzódik meg ,ezekkel mindenképp foglalkozni kell, nem csak azért mert az autó gyengébb esetleg rángat vagy többet fogyaszt. Nagyobb baj is lehet a dologból. Egyes autók ha egyenetlen járást érzékelnek a motorunk valamelyik hengerében akkor az adott hengertől elveszik a befecskendezést, így az nem kap feleslegesen üzemanyagot. Így az elégetlen üzemanyag nem jut be a kipufogó rendszerbe, de van amikor ez nem ilyen egyszerű és nem történik meg a befecskendezés tiltás, ettől viszont az autónk kipufogója, katalizátora túlmelegszik esetleg felizzik, és ez akár az autónk kigyulladását okozhatja ne gondolja elhanagolhatónak ezt a hibát!
 

Ne vegye magától értetődőnek ezt a problémát, hívjon autószerelőt a motor átnézéséhez, hogy megtudja a tényleges okot, és javíttassa ki a hibát, mielőtt az még komolyabbá válik. Egy tapasztalt szerelő ellenőrzi az autót és gyorsan megtalálja a hibás alkatrészeket és szivárgásokat.

Tartsa járművét jó állapotban, rendszeres szervizeléssel és karbantartással. Ezzel elkerülhetők az ilyen motorproblémák, amellyel csökkenthető a motor kopása, és kiküszöbölhetők a drága javítások.

Szólj hozzá!