Beesik a fékpedál

Megosztás

Ha járó motornál beesik a fékpedál, akkor nem fog a fék. Ha beesik a fékpedál vagy felpuhul a fék, a legvalószínűbb ok a hibás főfékhenger, amely belül szivárog. Ezen kívül is lehetnek még más problémák is, amelyek miatt besüllyed a fékpedál, ilyenek pl. a meghibásodott fékrásegítő vagy a levegős fékvezetékek, esetleg a szivárgó munkahengerek.

Az autókkal kapcsolatban sok apró problémát figyelmen kívül lehet hagyni, de a fékekkel kapcsolatos problémákat soha nem szabad mellőzni!

felpuhul a fék

Ha azt tapasztalja, hogy a fékpedál felpuhul, és beesik a padlóig járó motor mellett, akkor különösen óvatosnak kell lennie. Előfordulhat, hogy a fékhatás teljesen megszűnik!

Ilyenkor semmiképpen sem ajánlott tovább vezetni az autót, haladéktalanul álljon félre az úton, vagy ne is induljon el, ha ilyesmit tapasztal. De mi okozza ezt, és hogyan lehet orvosolni? Cikkünkben erről írunk.

A fékpedál beesés okai

 • Fékfolyadék szivárgás
 • Hibás főfékhenger
 • Hibás fékrásegítő
 • Levegő a fékrendszerben
 • Alacsony fékfolyadékszint

Ezek az okok a leggyakoribb okai annak, hogy miért fordulhat elő ez a probléma. Itt van egy részletesebb lista a fékpedál besüllyedésének gyakori okairól, amikor a motor jár, vagy amikor elindul az autó.

Fékfolyadék szivárgás

A leggyakoribb ok, amiért ez történik, hogy valahol a fékrendszerben fékfolyadék szivárog. Ennek oka gyakran egy rozsdás fékvezeték, de a féknyergek dugattyúinál lévő szivárgó tömítésekkel is lehetnek problémák.

fékfolyadék szivárgás

A fékfolyadék szivárgása azonban gyakran jól látható az autó alatt, ezért ha a garázs padlóján folyadékpocsolyát lát, akkor mindenképpen ideje ellenőrizni a fékfolyadék szivárgását.

Ha folyadékszivárgás esetén megnyomja a fékpedált, a fékfolyadék ki fog folyni. Amikor a fékpedál visszaemelkedik a helyére, ekkor a szivárgáson keresztül levegőt szív be, ami miatt a fékpedál nagyon „puha, könnyen benyomható” lesz.

Hibás főfékhenger

Egy másik gyakori oka annak, hogy miért esik be a fékpedál a padlóra járó motor mellett, az a rossz főfékhenger. A főfékhenger a fékpedál mögött, a motortér tűzfalának túloldalán található.

A főfékhenger célja, hogy fékfolyadékot nyomjon a féknyergek dugattyúihoz a jármű lassításához. A főfékhenger tömítéssel van ellátva a nyomó dugattyú körül, és ha ez a tömítés szivárogni kezd – a féknyomás a fékpedál lenyomásakor a dugattyú másik oldalára megy vissza. Ennek álltalában a fő oka a fékfolyadék csere elmulasztása.

Hibás főfékhenger

Ez azt fogja okozni, hogy a fékpedál mindig veszít a nyomásból, és amikor megnyomja, puha vagy süllyedő fékpedált fog érzékelni.

Hibás fékrásegítő

A főfékhenger és a fékpedál között található a fékrásegítő. A fékrásegítő vákuum segítségével növeli a fékek erejét, amikor megérinti a fékpedált.

Ha vezetett már működőképes fékrásegítő nélküli autót, akkor tudja, hogy enélkül mennyivel nagyobb nyomásra van szükség a szép hatás eléréséhez.

Hibás fékrásegítő

Ha a fékpedál nagyon alacsonyan kezd nyomást kifejteni, és nagyon merevnek érzi, amint közel kerül az aljához, akkor nagy valószínűséggel a fékrásegítővel van probléma. Nem túl gyakori, hogy a fékrásegítő meghibásodik, de egyes autómodelleknél előfordul.

Levegő a fékrendszerben

Ön vagy valaki más nemrégiben cserélt valamit az autó hidraulikus fékrendszerében anélkül, hogy utána elvégezte volna a fékek megfelelő légtelenítését? Akkor ez mindenféleképpen lehet probléma!

fékrendszer

A levegő összenyomható, ellentétben a fékfolyadékkal. Ezért a fékrendszernek teljesen légmentesnek kell lennie ahhoz, hogy gyorsan felépüljön a nyomás, és ne legyen puha átnyomható a fékpedál.

A fékfolyadék-rendszerből csak úgy lehet eltávolítani a levegőt, ha megfelelően légtelenítjük azt.

Alacsony fékfolyadékszint

Ha a műszerfalon a fékfolyadék szintjére figyelmeztető lámpa világít, akkor mindenképpen ideje ellenőrizni a fékfolyadék szintjét.

fékfolyadék feltöltése

Ha a fékfolyadék szintje alacsony, akkor levegő kerülhet a fékrendszerbe. Hogy mi történik a fékrendszerrel, ha levegő van benne, arról az előző részben beszéltünk.

Ha olyan alacsony lenne a fékfolyadék szintje, hogy levegő kerülne a rendszerbe, akkor nem lenne elég a fékfolyadék feltöltése. Újra légteleníteni kell a fékrendszert.

Mi a teendő, ha járó motornál bemegy a fékpedál?

Most, hogy ismeri a gyakori okokat, amiért a fék teljesen benyomhatóvá válik, beszéljünk arról, hogy hogyan kell diagnosztizálni és megoldani ezt a problémát.

 1. Keressen külső szivárgásokat: ellenőrizze mindenhol az autója alatt a fékfolyadék szivárgásának jeleit. Ellenőrizze a fékvezetékeket, a fékvezetékeket és a féknyergeket. A leggyakoribb szivárgás a rozsdás fékvezetékekből ered, de a féknyergek dugattyúinak rossz gumitömítései is okozhatják. Cserélje ki a szivárgó alkatrészt.
 1. Ellenőrizze a fékfolyadék szintjét: ellenőrizze a fékfolyadék szintjét a motortérben lévő tartályban, és szükség esetén töltse fel MAX értékre. Ha a folyadékszint nagyon alacsony volt, akkor biztosan szivárgás van előfordulhat, hogy levegő van a fékrendszerben, ami azt jelenti, hogy légtelenítenie kell a féket.
 1. A fékrendszer légtelenítése: a következő lépés a fékrendszer légtelenítése, hogy az összes levegő távozzon belőle.
 1. Válassza le a fékrásegítő vákuumtömlőjét: húzza ki a vákuumtömlőt a fékrásegítőből, és nyomja be újra a fékpedált. Ha a probléma ezután is tapasztalható, akkor minden bizonnyal meghibásodott a főfékhenger.
 1. Ellenőrizze vagy cserélje ki a főfékhengert: vegye ki és vizsgálja meg a főfékhengert, hogy nincs-e a tömítésen sérülés jele. A legtöbb főfékhenger esetében a tömítést önmagában nem lehet megvásárolni – így a fékhenger cseréjére van szükség.
 1. Ellenőrizze vagy cserélje ki a fékrásegítőt: az utolsó lépés a fékrásegítő ellenőrzése és cseréje, ha valami gyanúsat észlel vele kapcsolatban. Ha azonban minden más rendben lévőnek tűnik, és 100%-ig biztos, hogy nincs több levegő a fékrendszerben, akkor nagy az esélye, hogy a fékrásegítő a meghibásodott alkatrész.

Gyakori kérdések ha beesik a fékpedál

Miért esik be a fékpedál a padlóra, amikor beindítom az autót?

A leggyakoribb okok, amiért a fékpedál besüllyed az autó indításakor, a fékfolyadék szivárgása, a meghibásodott főfékhenger vagy a fékrásegítő hiba.

Honnan tudom, hogy a főfékhenger rossz?

A legegyszerűbben úgy állapíthatja meg, hogy a főfékhenger rossz-e, ha eltávolítja a fékrásegítő vákuumtömlőjét. Ha a pedál továbbra is süllyed, akkor azt valószínűleg folyadékszivárgás, levegő a rendszerben vagy hibás főfékhenger okozza. Az egyetlen módja annak, hogy biztosra menjünk, ha vizuálisan megvizsgáljuk a benne lévő tömítést.

Honnan tudhatom, hogy a fékrásegítőm vagy a főfékhengerem rossz?

Húzza ki a vákuumtömlőt a fékrásegítőből. Ha a probléma megszűnt, amikor nagyon erősen nyomja a fékpedált, akkor valószínűleg rossz a fékrásegítő. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor valószínűleg meghibásodott a főfékhenger.

Miért megy a fékpedál padlóig fékezéskor?

Valószínű hogy valahol szivárog a fékrendszerből a folyadék, minél előbb vizsgáltassa meg a féket, hogy elhárítsa a hibát.

A fék javítását mindig bízza szakemberre, fontos hogy a fékrendszer mindig megfelelően működjön ezért vizsgáltassa át rendszeresen hogy elkerülje a meglepetéseket és az esetleges balesetet!!

Előfordul, hogy nem megfelelően végezte el a fékrendszer légtelenítését. A fékpedál elengedése előtt el kell zárnia a légtelenítő csavarokat, ellenkező esetben ugyanis levegő kerül a rendszerbe, mielőtt lezárná a légtelenítő szelepet.

Szólj hozzá!