Autó felkészítése télre

Megosztás

A téli időjárás nem tréfa, különösen, ha jég is van a hideg hónapokban. Mielőtt megérkezne a hűvös idő, adja meg autójának azt a minimális odafigyelést, amivel jobb eséllyel indul a téllel vívott harcban. Az autó téli felkészítésekor néhány extra óvintézkedés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy Ön és családja is biztonságban legyen a téli hónapokban!

Fagyálló hűtőfolyadék ellenőrzése

A befagyás ellen ellenőrizze a tél beállta előtt a fagyálló és hűtőfolyadékot. Pillantson be a motorháztető alá. Nézze meg a motor hűtőfolyadék szintjét, a motor hűtőfolyadékának, fagyállójának ellenőrzéséhez használjon refraktométert vagy közismert nevén fagyálló mérőt. A mérés tájékoztatja arról, hogy autója jelenleg készen áll-e a télre, vagy ha a járművénél bármilyen összetétel-módosítás vagy csere szükséges a fagyálló tekintetében.

fagyálló folyadék ellenőrzése

Az autó kézikönyvében megtalálható a fagyálló előírt összetétele. Általában megfelelő, ha járművét hígított keverékkel tölti fel, amely 1 rész fagyálló és 1 rész víz, de a pontos referencia mindig az autóhoz kapott leírás.

Ellenőrizze autójának kézikönyvét, ha nem biztos benne, hol találja a fagyálló anyagot. Ha nem biztos abban, hogyan ellenőrizheti autója fagyálló és hűtőfolyadékát, forduljon segítségért hozzánk. Átnézzük az autóját, és megállapítjuk, ha fel kell tölteni a rendszert.

Milyen és mennyi hűtőfolyadék kell autóba?

Az autóba betöltendő hűtőfolyadék mennyisége és ajánlott típusa megtalálható az autó kézikönyvében (kezelési útmutatójában). A fagyállók körében a foszfátmentes fajták jobbak abból a szempontból, hogy kevésbé korrodálják a fém alkatrészeket, illetve az élettartamuk is hosszabb valamivel. Ezért a nagyobb futásteljesítmény és hosszabb csereperiódus (ritkább csere) érdekében a vöröses/bíbor színű foszfátmentes fagyállót ajánljuk.

Milyen gyakran kell fagyállót cserélni

Attól függ, de az autó szervizkönyve a mindenkori támpont. Bizonyos típusoknál ajánlott a fagyállót 2 évente vagy 30-45 ezer km-enként cserélni. A szilikát alapú adalékanyagokat 2-3 évente cserélni kell. A hibrid folyadékok 3-5 év után elveszítik tulajdonságaikat, de a karboxilát fagyálló akár 5-7 évig is kitart.

Abroncsnyomás ellenőrzése, helyes abroncsnyomás

Reméljük, ön sem indul útnak télen nyári gumikkal. Ha még nem cserélte le a nyári gumikat télire, tegye meg mihamarabb.

Ellenőrizze a gumiabroncs nyomását, mielőtt útnak indulna. Vegye elő az autójának használati útmutatóját, és nézze meg, mi az ajánlott abroncsnyomás. A guminyomást ellenőrizheti benzinkúton vagy bármelyik gumisnál vagy mi is szívesen megmérjük, ha nincs saját nyomásmérője. A gumi hideg állapotában kell mérni.

abroncsnyomás ellenőrzése

Korábban végzett felmérések szerint az autók mintegy 70%-a az előírtnál alacsonyabb guminyomással közlekedik, aminek eredménye a gumiabroncs megnövekedett kopása (rövidebb élettartama), illetve a megnövekedett fogyasztás. A korszerűbb autók fel vannak szerelve automatikus nyomásellenőrző rendszerrel is, amely a műszerfalon jelzi az alacsony guminyomást.

Ezen kívül az elégtelen vagy túl nagy guminyomás növeli a balesetveszélyt (helytelen úttartás, csökkent menetstabilitás, fékút növekedése).

A gumiabroncs nyomásvesztésének okai lehetnek a régi vagy hibás szelep, a keréktárcsák peremének sérülései (pl. padkáztatás) korrodált felni, nem szakszerű javítás.

Váltson téli gumira. A téli gumiabroncsok lágyabbak, mint az átlagos gumik. A téli gumiabroncsokon plusz barázdák vannak kialakítva a futófelületeken, ez egy kicsit nagyobb tapadást eredményezhet a téli időben.

Egy pénzérmével ellenőrizze, hogy elég mély-e az abroncs barázdája. Ha nem elég mély a futófelület, cserélje az abroncsot. Az előírt futófelület mélységről és a gumikkal kapcsolatos egyéb hasznos tudnivalókról ebben a cikkünkben írtunk: gumicsere centírozással.

Akkumulátor ellenőrzése

Az akkumulátor tesztelésével ellenőrizze, hogy működik-e. Egy kis multiméterrel megmérheti az akkumulátor pólusai közötti feszültséget. Állítsa 20 DC feszültségre, így pontos leolvasást kaphat.

Kapcsolja be az autó fényszóróit, hogy leolvashassa a mért értéket. Ha az akkumulátor feszültsége 12,5–12,6 volt alatt van, akkor az akkumulátort tölteni kell.

A téli időjárás nagyon megterheli az akkumulátort, ezért fontos, hogy idő előtt ellenőrizze az akkumulátort. Ha nem biztos benne, hogy az akkumulátor kibírja a telet, mert elég régi, bevizsgáljuk szívesen.

Az akkumulátorról készült részletesebb cikkünket itt olvashatja: Akkumulátor kérdések.

Téli szélvédőmosó folyadék

Télen a hagyományos szélvédőtisztító folyadék megfagyhat, amikor a szélvédőre spricceli, vagy elfagyhat a csővezeték, ami balesetveszélyes. A téli szélvédőmosó hidegebb időben biztonságosabb. Váltson téli ablakmosó folyadékra

.Töltse meg az ablakmosó tartályt a megvásárolt téli ablakmosó folyadékkal. Nem kell teljesen kiürítenie a víztartályt, ha csak egy kevés víz maradt még a tartály alján, arra rátöltheti a téli folyadékot, így télen is tiszta maradhat a szélvédője. Ha biztosra akar menni, spriccelje ki az összes vizet a tartályból.

téli szélvédőmosó folyadék feltöltése

A téli ablakmosó folyadék összetétele jellemzően víz, alkohol, glikol, illetve egyéb adalék-, színező és illatanyagok.

Mi a különbség az autó hűtőfolyadékának és ablakmosó folyadékának összetétele között?

Bár a fagyálló és az ablaktörlő folyadék javítja a vezetés biztonságát, mindkettő mérgező hatású. A fagyálló, néha „fagyálló / hűtőfolyadék” feliratú, megakadályozza, hogy a motor télen megfagyjon, nyáron pedig túlmelegedjen. Az ablakmosó folyadék a jég megolvadásával és a szélvédő tisztításával javítja a láthatóságot hideg és viharos időben. Mindkettő súlyos hatásokat okozhat lenyeléskor, akár kis mennyiségben is.

A fagyálló rendszerint etilén-glikolt tartalmaz. Az ablaktörlő folyadék általában metanolt tartalmaz. Mindkettő mérgező. Alig egy evőkanál etilén-glikol veseelégtelenséget vagy halált okozhat. Még kisebb mennyiségű metanol, egy teáskanál, vakságot vagy halált okozhat. Ne feledje, hogy más termékek, például fékfolyadékok és jégtelenítő termékek is tartalmazhatnak metanolt vagy etilén-glikolt.

Nyári ablakmosó folyadék befagyott

Mi a teendő, ha befagyott a nyári szélvédőmosó folyadék?

Ha van garázs, érdemes beállni pár órára, vagy amikor reggel munkába megy. Ha nincs garázs, a motor járatásakor keletkező meleg is megolvaszthatja. Egy hosszabb út megoldhatja a problémát. Az azonban már nem biztos, hogy a szélvédőmosó rendszer működik, ugyanis szétfagyhattak akár a vezetékek is, amelyek a szélvédőmosó tartálytól a fúvókákig vezetnek.

Kisebb ugyan a valószínűsége, de a tartály, a szelep, a csövek, de szélsőséges esetekben még a motor is lefagyhat.

Ha a fenti problémák bármelyike fennáll, vegye fel a kapcsolatot velünk. Határozottan nem szabad forró vizet önteni a tartályba, ezzel csak még nagyobb problémát okozhatunk.

Van olyan autótípus, amely lehetővé teszi a tartály kiszerelését és a lakásba vitelét, ahol a folyadék gyorsabban megolvadhat.

A Tesco, Auchan, Lidl áruházakban kapható téli ablakmosó folyadékok általában megfelelnek a célnak, nem javasoljuk házilag kikeverni a folyadékot.

Sűrűbben tankoljon télen

Gyakrabban tankoljon télen, hogy mindig legalább félig legyen az üzemanyagtartály. A keményebb fagyban az üres üzemanyag-vezetékek is nagyobb valószínűséggel fagynak le. Főleg hosszabb út előtt ellenőrizze az üzemanyagszintet.

Cserélje le az ablaktörlő lapátokat

Ha a lapátok nem törölnek szépen, csíkot hagynak, pattognak vagy nyikorognak a szélvédőn, egy területet nem töröl egyáltalán, mindenképp cserét javaslunk. Az ablaktörlő gumi anyaga idővel öregszik a napsugárzás UV tartalma, a szél, a csapadék és a hideg-meleg váltakozása miatt, ezért rendszeresen cserélni kell.

ablaktörlő lapát csere

Ablaktörlő lapát cseréje

Az ablaktörlő cseréje nem bonyolult. A régi lapátot könnyen ki lehet pattintani a helyéről, és az újat hasonló módon kell beszerelni. Autósboltba érdemes bevinni a régit, hogy látni lehessen, pontosan milyen típusú és csatlakozóval rendelkező lapátot keresünk.

Ha nem boldogul a cserével, szívesen segítünk.

Ellenőrizze a szélvédő épségét

A téli időjárás fokozott hatásnak teszi ki a szélvédőt is. A hideg-meleg találkozási pontok mechanikai feszültségeket okoznak a szélvédőn belül, és ha esetleg kapott egy követ a szélvédő korábban, ami nem volt ugyan látható, előfordulhat, hogy az üveg mechanikai szilárdsága csökkent ezáltal.

Rendszeresen vizsgálja meg a szélvédő állapotát!

Alváz és üregvédelem

Vannak olyan autótípusok (például japán autók), amelyeknek gyárilag vékonyabb a festése. A téli sózás az utakon jobban igénybe veszi az autó karosszériáját is.

A védelem némi előrelátást igényel, mert az alvázvédő anyagok száradásához megfelelő hőmérséklet kell, a téli hónapokban csak fűtött műhelyekben tudják elvégezni az alváz és üregvédelmet.

Autó világítás ellenőrzés

Vizsgálja meg az autó összes lámpáját, és cserélje ki a kiégett izzókat. Indítsa be autóját, és tesztelje az összes belső lámpát. Ha ezek közül az izzók bármelyike kiégett, cserélje ki őket.

A téli hónapokban a láthatóság rosszabb az úton. Nem tudjuk ugyan befolyásolni, hogy mennyire van világos, de mindenképpen tesztelheti és kicserélheti az autó hibás lámpáit. Ha nem boldogul keressen minket bizalommal többnyire izzó cserével kapcsolatban soron kívül igyekszünk segíteni.

További téli óvintézkedések, tanácsok

Téli felszerelés autóba

Csomagoljon “téli készletet” az autó csomagtartójába. Tegyen autójába jégkaparót, elemlámpát, takarót, sapkát, kesztyűt, plusz váltóruhát és némi tartós élelmiszert még a tél beállta előtt. Mindig legyen önnél vontatókötél, akkumulátor indítókábel, tartalék izzók, feltöltött mobiltelefon, töltő, powerbank! Ha autója elakadna az út mentén, ezek a kellékek biztonságban és melegen tartják Önt, amíg a segítségre vár.

téli vezetési tanácsok

Az autó csomagtartójában lévő homokzsák segíthet a tapadásban, és jól jöhet, ha ki akar jönni jeges, lefagyott helyekről.

Ha nem muszáj, ne induljon útnak rossz időben

Kerülje a vezetést rossz időjárás esetén. Kövesse az időjárás-előrejelzést! Ha hóviharok, jégeső vagy más mostoha időjárásra lehet számítani, inkább halassza el az utazást. Sokszor az is segíthet, ha egy kicsit később indul, amíg kienged egy kicsit az idő, és az utak is megtisztulnak még egy kicsit.

Ha feltétlenül el kell indulnia, hívja fel barátját, családtagját, munkatársát, akihez utazik, és mondja el neki, hogy a rossz időjárás miatt valószínűleg késni fog. Ezzel saját magáról is levesz egy kis terhet, ami az idegeskedést illeti.

Ellenőrizze, hogy nem került-e hó vagy jég a kipufogócsőbe. Ha nem átjárható megfelelően a kipufogó, szén-monoxid kerülhet az utastérbe, ami balesetveszélyes vagy akár halálos is lehet.

Kaparja le a jeget vagy havat, mielőtt elhagyja otthonát. Jégkaparóval szabaduljon meg a hótól és jégtől, ami esetleg az autó tetejére vagy a szélvédőre, oldalablakokra tapadt. Ez javítja a látásviszonyokat, ráadásul a többi sofőrt sem zavarják az autóról lehulló hó- és jégdarabok.
 

Téli vezetési tanácsok

Hogyan kell vezetni havas úton? Téli vezetési tippek, hasznos tudnivalók a hideg időben történő biztonságos közlekedéshez.

Vegye figyelembe az extra utazási időt

A téli körülmények közötti vezetés valószínűleg több időt vesz igénybe, mint általában, az út lassabb forgalma, a hókotrók és sószórók vagy a járhatatlan utak miatt. Készüljön fel a téli vezetésre, és adjon több időt magának, hogy elérje célját.

Távolítsa el a havat vagy a jeget az autóból

Használjon jégkaparót vagy rögtönzött jégkaparót (egy CD-tok vagy vonalzó is megteheti jobb híján) az ablakok letisztításához. Ha sok hó került az autó tetejére, győződjön meg róla, hogy a többségét lekaparja. Ez megakadályozza, hogy a jeges hó darabjai elrepüljenek vezetés közben balesetet okozva.

Hajtson lassabban, mint máskor

sebességkorlátozás betartása jó szabály, amellyel élni lehet ilyenkor, és fontos betartani, hogy minden sofőr biztonságban legyen az úton. Ha bizonytalan az út körülményeiben, a biztonság érdekében haladjon inkább egy kicsit lassabban. Minél gyorsabban halad, annál kevesebb ideje van reagálni a kialakuló helyzetekre. A jégen csúszó autó kellemetlen lehet, jobb elkerülni az ilyen helyzetet.

Óvatosabban gyorsítson és fékezzen

Kerülje a hirtelen manővereket! Ne próbáljon felgyorsulni vagy a fékre taposni, mert mindkét művelet egy bajba sodorhatja az autóját. Az autó a hirtelen sebességváltoztatás miatt irányíthatatlanná válhat, csökkenhet a tapadása, ezáltal balesetveszély alakulhat ki.

Ne, vagy körültekintően használjon tempomatot

tempomattal történő vezetés nagyon kényelmes, de egyben veszélyes is lehet. Az ember hajlamos belefelejtkezni a vezetésbe és későn kezd el fékezni. Ez téli csúszós időben elég is a balesethez, legyen nagyon körültekintő és figyelmes ha mégis használja.

A téli vezetéshez folyamatosan irányítás alatt kell tartania autóját, ami fontos, mivel bármikor jöhet egy csúszós jégfolt az úton. Emiatt a sebességtartó automatika téli körülmények között történő használata sokkal veszélyesebbé teszi az utakat.

Ha szeretné, hogy egy szakember átnézze az autóját, hogy nyugodtan vezethessen télen is, keressen minket bizalommal!

Szólj hozzá!