Alapjárati motor hiba jelei

Megosztás

Cikkünkben ismertetjük az alapjárati motor hiba jeleit, amelyeket SOHA nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az alapjáraton előforduló motor hiba ijesztő dolog. Lehet, hogy egy fontos eseményre vagy sürgősen megoldandó hibára utal, a motor meghibásodása mindent tönkretehet. A jó dolog az, hogy szinte minden alkalommal, amikor a motor meghibásodni készül, vannak kisebb-nagyobb figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy a motor nem működik megfelelően.

Ebben a cikkben 10 ilyen jelet fogunk megvizsgálni, amelyek segíthetnek időben felismerni és esetleg megelőzni a motorhibát, mielőtt az bekövetkezhetne, így időt és pénzt takaríthat meg.

Motorellenőrző (CHECK ENGINE) lámpa kigyullad

Már a neve alapján is valószínűsíthető volt, hogy ez is megjelenik majd. A CHECK ENGINE lámpa sok mindent jelenthet. A meglazult csatlakozástól kezdve a súlyos meghibásodásig ez a motorhibára figyelmeztető jelzés segíthet a motorral kapcsolatos, egyéb problémák diagnosztizálásában.

check engine lámpa folyamatosan világít

Ha látja, hogy kigyulladt a műszerfalon a legjobb, ha azonnal ellenőrizteti az autóját.

Fekete füst vagy fehér füst jön a kipufogóból

A modern autókat alacsonyabb károsanyag-kibocsátásra tervezték, és ha azt tapasztalja, hogy autója füstöt bocsát ki a kipufogóból, az motorproblémára utalhat. A fekete füst a túl sok üzemanyag elégetésére utal, míg a kék füst az olaj égését jelenti. A fehér füst viszont hidegindítást jelenthet, de ha az autó felmelegedése után is fehér a füst, az azt jelentheti, hogy hűtőfolyadék szivárog a hengerekbe.

A motor gyakori túlmelegedése

Ha a motorja hajlamos a gyakori túlmelegedésre, itt az ideje, hogy ellenőriztesse. A túlmelegedett motor üzemeltetése többféle problémát is okozhat, például a hengerek megvetemedését, ami a hűtőfolyadék szivárgását és ezáltal a korábban már említett fehér kipufogógáz füstöt okozhatja.

Motor kopogó hang

A motor kopogása akkor következik be, amikor a levegő-üzemanyag keverék magától elég ahelyett, hogy a gyújtógyertya gyújtaná meg. Ezt a motorból érkező gyakori kopogó hangról lehet felismerni. Ha nem ellenőrizteti autószerelővel, nagy károkat okozhat, emiatt költséges a javítás is.

Megnövekedett üzemanyag fogyasztás

Az üzemanyag-fogyasztás hirtelen megnövekedése hibás motorra utalhat. Ennek más oka is lehet, de ha az ellenőrző motorkijelző (CHECK ENGINE) lámpa folyamatosan világít, és hirtelen megnő az üzemanyag-fogyasztás, akkor valószínűleg motorhibáról van szó. Ha ez a lehetséges motorhibára utaló jelzés észlelhető, érdemes ellenőriztetni a motort is.

Megnövekedett üzemanyag fogyasztás

Lefullad a motor alapjáraton

Valószínűsíthetően motorhibára utal bármelyik alábbi jelenség:

  • motor alapjárat ingadozás
  • motor remegés alapjáraton
  • lefullad a motor alapjáraton
  • rángat a motor alapjáraton

Az alapjáraton történő leállások, vagy bármilyen nem rendeltetésszerű működés általában azt jelenti, hogy az üzemanyag-ellátással van probléma. Ha ez gyakori problémává válik, érdemes ellenőriztetni a motort.

Alapjárat ingadozás meleg motornál is

Ha a motor fordulatszáma alapjáraton nem egyenletes, azt durva alapjáratnak nevezzük. Még gyorsítás nélkül is észreveheti, hogy a fordulatszám ingadozik. Ez komoly probléma, és amikor csak lehet, ellenőriztesse a motort mihamarabb!

Olajfolt autó alatt

Az olajcseppek az autó alatt sohasem jó jel: ha a hengerfejnél vagy az olajteknőnél folyik az olaj, vagy a féltengelynél folyik az olaj a tömítések öregedésére is utalhat, de azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen ellenőriztesse vagy ha van saját aknája otthon, nézzen az autó alá! Ha valami csöpög az autóból, az haladéktalan ellenőrzést és hibaelhárítást igényel!

Olajfolt autó alatt

Ha az autóval leparkol, és olajfoltokat észlel az autó alatt, szinte biztos, hogy egy tömítés vagy az olajteknő szivárgása miatt van. Ez nemcsak kárt okozhat, de fog is kárt okozni a motorban, mivel nem lesz elég olaj, így megnő a súrlódás az égéstérben, ami károsítja az alkatrészeket.

Magas fordulaton megtorpan a motor

Ha magas fordulaton rángat vagy gázadásra megtorpan a motor, akkor valószínűsíthető, hogy az üzemanyag szivattyú eltömődött, vagy egyszerűen csak elromlott és már nem működik. Mindenesetre, ha gyakori motorleállást tapasztal, ajánlott a motor ellenőrzését elvégeztetni.

Hangos és remeg a motor alapjáraton

Amikor bizonyos fordulaton rezonál az autó, a motor rezgésének fő oka többnyire a hibás gyújtógyertya. Ez a hibás gyújtógyertya a motor gyújtási hibáját és ezáltal rezgést és zajt okoz. Az itt említett zaj az, amiről korábban már beszéltünk, a kopogó hang. Ez a gyújtógyertya cseréjével korrigálható, de ha hagyja, hogy ez a motorhiba figyelmeztetés ellenőrizetlenül olyan károkat okozhat, amelyek javítása költséges lesz.

Többféleképpen is jelezheti a motorja, hogy figyelmet igényel, de a fentiek a legpontosabban utalnak motorhibára, amelyek orvoslásával elkerülheti a motor meghibásodását, ha még azelőtt cselekszik, mielőtt komoly károk keletkeznének.

Szólj hozzá!

error: Content is protected !!