Akkumulátor gyakori kérdések

Megosztás

Az autó fontos alkatrésze az akkumulátor, érdemes tökéletesen működőképes állapotban tartani. Cikkünkben a lehetséges problémákra, az akkumulátorral kapcsolatban felmerülő kérdésekre térünk ki.

Az akkumulátor füstöl

Először meg kell győződni arról, hogy valóban az akkumulátor füstöl, mert a motortérben lévő dolgok közel vannak egymáshoz. Utána kell járni, hogy füstről vagy forró gőzről van-e szó. Ha járó motor mellett tapasztalja az akkumulátor füstölését, állítsa le a motort, és hagyja kihűlni az akkut. Ha autópályán történik ez, keressen pihenőhelyet, vagy álljon meg a leállósávban, és hívjon autómentőt.

A forró akkumulátor akár fel is robbanhat, ezért ilyenkor ne próbáljuk beindítani az autót. Meglehet, hogy a generátor feszültségszabályozója túl magas feszültséget kapcsol az akkumulátorra, és az akkumulátorban lévő sav felforr. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a felforrósodott motorháztető alatti akkumulátor elkezd füstölni.

Vannak, akik sziszegő zajt hallanak, mások azt látják, hogy az akkumulátoruk füstöt ereget, megint mások olyan szagot észlelnek, mintha rothadt tojásszagot árasztana az akkumulátor. Bármilyen jelzés is legyen az esetek többségében a túl magas hőmérséklet és/vagy túlterhelés állhat a probléma hátterében.

Az akkumulátor füstölésének elkerülése érdekében rendszeresen ellenőriztesse az akkumulátor, illetve az autója elektromos rendszerét, különösen nyári időszakban.

Ha az akkumulátor rendszeresen túlmelegszik, akkor mindenképp meg kell keresni a hiba okát!

zárlatos akkumulátor tünetei

Zárlatos akkumulátor tünetei

A hibás akkumulátorra utaló jelek közé tartozik, ha indításkor az akkumulátor pólusai közötti feszültség csökken. Ezt feszültségmérővel (pl. digitális multiméterrel) ellenőrizheti. Ha nincs műszer, akkor a halványabban pislákoló fényszórók egyértelmű jelei a meghibásodásnak.
A modern akkumulátoroknál egyébként már nem lehetséges a cellazárlat, ugyanis tasakolt kivitelben készülnek. A hordozólemezek zacskóban vannak, így a lehulló ólomdarabok nem tudnak zárlatot okozni, de az akkumulátor idővel elveszíti a kapacitását.

Autó akkumulátor melegszik

Ez tipikus jele annak, hogy a töltőrendszer nem megfelelően működik valamiért. A generátor hibája, a kábelsaruk rögzítése és a kábel csatlakoztatása nem stabil, vagy megsérült a szigetelés, mind-mind okozhatnak problémát.
Teendők: az érintkezők megtisztítása, a kábelrögzítő csavarok (akku, indító, motorblokk) meghúzása, kábelcsere. Ha nem segít, a kábeleket ki lehet mérni ellenállásmérővel .Műszer nélkül is lehet szemrevételezni égésnyomokat keresni, szagolni és a kábeleket finoman meghajlítgatni mechanikai sérüléseket keresve.

Akkumulátor saru melegszik

A jelenség oka a megnövekedett áramerősség, és az elektromos áram hőhatása észlelhető.
– Nem megfelelő testelés.
– Kábel oxidálódás, kábelkeresztmetszet elvékonyodás.
– Az autó villamos rendszerében egy alkatrész zárlatos pl. generátor, izzítógyertya.
– A rendszert javasolt végig mérni, forduljon szakemberhez.
Ha szemrevételezéssel nem állapítható meg valahol kábelsérülés, égésnyom, akkor érdemes autóvillamossági szerelőt hívni.

Fagyott akkumulátor töltése

Fagyott akkumulátort nem szabad tölteni! Egy megfelelően működő megfelelően feltöltött akkumulátor nem tud megfagyni. Ha megfagy, akkor gyanakodnunk kell, hogy lejárt az akkumulátor élettartama.

Kemény fagyokban többen vásárolnak akkumulátort, a hideg időjárás nem tesz jót neki. Az akkumulátor feltölthető teljesen egy hosszabb utazással is, pl. egy 65 Ah akku 6 és fél óra alatt az ökölszabály szerint.

Ha csak rövid utakat teszünk, az autó generátora nem tölti elegendő ideig az akkumulátort, és a sok indítás leszívja az akkumulátort. Ilyenkor ún. frissítő töltéssel (7-8 óra kapacitástól függően) szinten tarthatjuk az akkumulátor kapacitását.

Miért melegszik a generátor?

generátor nem tölt

A generátor nagyon fel tud melegedni, ha az autó akkumulátora alacsony töltöttségű, vagy zárlatos. Előfordul, hogy télen melegebb a generátor, aminek oka a sok működő elektromos fogyasztó az autóban (pl. tükör-, ablak- és ülésfűtés).
A generátor hibakeresést feltétlenül bízza szakemberre, az ok lehet önindító, egyenirányító, hibát az elektromos rendszerben érdemes keresni műszerrel.

Generátor nem tölt

Honnan tudhatom, hogy nem tölt a generátor? Ha a generátor rossz, attól még beindul az autó, csak egy idő után azt vesszük észre, hogy folyton lemerül az akkumulátor. Ha kigyullad a töltésjelző lámpa a műszerfalon, ez is utalhat rossz generátorra. Autóvillamossági szakember azonosítja a hibát pontosan.

Ha a generátor nem tölt, lehet-e tovább közlekedni?

Ha a generátor nem tölt, legfeljebb egy rövid útra induljon el, mondjuk a szerelőig. Ha a generátor nem tölt, akkor az akkumulátor hamar lemerül, az autónak pedig nem tesz jót a gyakori betolás.

Töltés nélkül meddig megy az autó?

Általában több órát is lehet menni töltés nélküli autóval, dízel autók talán valamivel tovább bírják. Ez akkumulátor kapacitástól, vezetési stílustól, bekapcsolt elektromos rendszerek fogyasztásától (klíma, fényszóró, fűtés), az autó beindításainak számától függ.

Reggelre lemerül az akkumulátor

Ha egy akkumulátor hirtelen (pl. estéről reggelre) lemerül úgy, hogy az autót nap közben használja, akkor nagy összegű fogadást mernénk kötni, hogy az akkumulátort cserélni kell.

Ebben a cikkünkben részletesen ismertetjük a reggelre lemerülő akkumulátor lehetséges okait.

Mennyi idő alatt merül le az autó akkumulátor?

Az, hogy mennyit bír egy autó akkumulátor függ a kapacitásától, a korától, az autó elektromos rendszerének áramfelvételétől, attól, hogy benzines vagy dízel autónk van-e, hogy rövid utakon vagy hosszabb utazásokra használjuk-e (töltöttségi állapota), jellemzően néhány óra alatt.

autó akkumulátor töltése

Ha az akkumulátor önkisülési idejének és a töltés idejének aránya túl kicsi, akkor ez okozhatja az akkumulátor idő előtti lemerülését. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a használat során legalább annyi energiát kell visszatölteni az akkumulátorba, mint amennyit kiveszünk belőle.

A mai autók tele vannak elektronikával, amelyek rengeteg áramot fogyasztanak, ezért nagyobb Ah kapacitású akkumulátorokat igényelnek.

Ha tapasztalt autóvillamossági szerelőt keres, a XVI. kerületi autószerelő műhelyünkben várjuk, vagy keressen minket telefonon.

“Akkumulátor gyakori kérdések” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Jó napot szeretném megkérdezni hogy töltés után lassan leesik a volt . köszönöm

  Válasz
  • Kedves Zoltán!

   Ha nem tudja tartani a feszültséget, nagy valószínűséggel tönkrement az akkumulátor. Fáradjon be a műhelyünkbe, és bemérjük Önnek! Cím: Budapest, Regele János u. 35, 1161.
   Kérjük, előtte egyeztessünk időpontot: 06 30 567 2611.

   Üdvözlettel,
   Gyurán András

   Válasz

Szólj hozzá!